Pål Vegard Eriksen ser litt skeptisk ut før han går ut i det iskalde vannet sammen med den erfarne isbaderen Bente Imerslund. Kuva: Halti Kvenkultursenter

Pål Vegard Eriksen ser litt skeptisk ut før han går ut i det iskalde vannet sammen med den erfarne isbaderen Bente Imerslund. Kuva: Halti Kvenkultursenter

– Typisk meg å være alt for tøff i kjeften, flirte Kvenkultursenterets leder Pål Vegard Eriksen da han måtte innfri lovnaden om isbading etter fylkestingets enstemmige vedtak om å støtte kvensk språk.

– Det er litt dumt at det ble enstemmig vedtak. Det hadde holdt med at saken bare gikk igjennom med flertall, vitser Pål Vegard Eriksen, daglig leder ved Halti Kvenkultursenter, etter at det ble kjent at Fylkestinget i Troms enstemmig vedtok å støtte oppropet om at kvensk språk oppgraderes fra nivå II til nivå III i den europeiske pakten om regions – eller minoritetsspråk. Eriksen hadde nemlig lovet å isbade dersom vedtaket gikk enstemmig igjennom.
– Jeg hadde egentlig ikke tro på at vedtaket skulle bli enstemmig, derfor turte jeg å komme med lovnaden, innrømmer han.
Men fylkestinget ga sitt enstemmige ja, så Eriksen måtte hoppe i det iskalde vannet.
– Selve badinga gikk egentlig helt greit for da tenkte jeg ikke så mye, men tankene før jeg gikk i vannet var ille: «Hvorfor må jeg være så tøff i kjeften og gjøre slike dumme ting?», flirer han i etterkant av svømmeturen.

Ga mersmak
Selv om det var en iskald opplevelse med minusgrader og iskald reisadalsvind, valgte Eriksen å bade to ganger. Han tror heller ikke det er siste gang han kaster seg ut i kaldt vann vinterstid.
– Jeg skal i alle fall gjøre en nokså useriøs vurdering om det. Kanskje bade tre-fire ganger i året, eller noe slikt, sier han.
Eriksen ønsker faktisk å gå så langt som å innføre bading etter slike vedtak framover.
– Jeg synes det var en fin måte å feire på. Får vi gladnyheter på denne størrelsen i framtida, syns jeg vi ska feire med å ta å bad, sier han kjekt.
– Vi kvener har jo sisu. Vi bare biter tenna sammen og hopper i det. Dette har jo kommet inn med tippoldemorsmelka. Slike utfordringer er som dop for oss, ler han.

– Kraftig signal til myndighetene
I tillegg til å være fornøyd med at han gjennomførte badinga, er Kvenkultursenterlederen svært fornøyd med selve vedtaket.
– Takk til fylkestinget! Symbolsk er dette et veldig viktig vedtak. Utrolig bra at de ser viktigheta i å redde språket, og at de er opptatt av språkmangfoldet her i nord, sier han.
– Det er jo helt fantastisk at vi nå har to fylker med oss, i tillegg til de seks kommunene i Nord-Troms, Alta og Porsanger, samt ulike andre organisasjoner. Det at vi har to enstemmige fylkestingsvedtak er et sterk signal. Det betyr jo at alle partiene er med oss, og ingen i mot oss, og at vi dermed er mer slagkraftige når vi retter blikket mot sentale myndigheter, konstaterer han.
Nå er han spent på hva fylkeskommunene skal gjøre ut av vedtakene, og om de aktivt setter videre press på myndighetene i denne saken.
– Nå regner jeg regner med at vi, NKF og instituttet kan sette oss sammen og prate om hvordan vi skal gå videre med saken, sier han.

Underskriftskampanje
Det var Eriksen som tok initiativet til underskriftskampanjen som førte til fylkestingsvedtaket på nettsiden «Min sak». Saken samlet over 500 signaturer, både i Finnmark og Troms, og dermed var de respektive fylkestingene forpliktet til å se på saken.

– Jeg synes «Min sak» er en flott ordning. Dette viser at innbyggerne kan være med å påvirke fylkespolitikere. Det er også veldig stort at så mange i grasrota også støtter denne saken. Det sier noe om hvor viktig kvensk er for oss her i Troms, sier han.

Det ble noen friske svømmetak i elva Pål Vegard Eriksen og Bente Imerslund:

Det ble noen friske svømmetak i elva for Pål Vegard Eriksen og Bente Imerslund:

 

 

 

 

Flere hadde samlet seg på Halti Kvenkultursenter for å følge fylkestinget på nett. Kuva: Halti Kvenkultursenter

Flere hadde samlet seg på Halti Kvenkultursenter for å følge fylkestinget på nett. Kuva: Halti Kvenkultursenter