Slik ser modellen med enkle striper rundt skaftet. (KUVAT HEIDI NILIMA MONSEN)

 

FRA ARKIVET

Anne-Gerd Jonassen fra Kvænangen savnet kvenske håndarbeidsprodukter, så hun designet like godt kvensokker etter inspirasjon fra sokker hun fant i Finland.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

I tillegg til å være svært engasjert i kvenpolitiske saker, er tidligere leder i Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto, Anne-Gerd Jonassen fra Kvænangen, veldig glad i håndarbeid. En dag fant hun ut at hun ville kombinere strikkegleden med de kvenske engasjementet ved å designe kvensokker.

– Jeg savnet noe som man kunne kalle for kvensokker, og i tillegg hadde jeg lyst til å prøve noe nytt, forteller hun.

Anne-Gerd Jonassen fra Kvænangen savnet kvenske håndarbeidsprodukter, så hun designet like godt kvensokker etter inspirasjon fra sokker hun fant i Finland.

Anne-Gerd Jonassen fra Kvænangen savnet kvenske håndarbeidsprodukter, så hun designet like godt kvensokker etter inspirasjon fra sokker hun fant i Finland.

Fant sokk i Finland
Inspirasjon til kvensokken fant Anne-Gerd fra noen helt spesielle kommagformede ullsokker som hun kjøpte på en julemesse i Saarikoski. Hun har også sett lignende sokker på Kronebutikken i Sørkjosen, men kjenner ikke historien bak disse.
– De sokkene jeg har sett tidligere er i helt andre farger enn de jeg bruker, men formen er den samme, forteller hun.

Måtte i tenkeboksen
Oppskrift på sokkene fant hun ikke, og Jonassen forteller at hun brukte lang tid på å prøve å finne ut hvordan man skulle strikke disse sokkene.
– De er jo ganske forskjellige fra vanlige læsta, og de må strikkes på en helt annen måte, sier hun.
Det mest spesielle med disse sokkene er den buede «kommagtuppen» i tåa, samt rillene på vrista.

– Det tok ganske lang tid før jeg klarte å pønske ut hvordan man de hadde strikket dette, og jeg måtte gå i tenkeboksen litt for finne ut hvordan dette skulle gjøres. Jeg fikk også hjelp av ei venninne. Men det ble jo sokk til slutt, skratter hun.

Denne varianten er litt mer komplisert, blant annet fordi en skal brette den rutete kanten ned.

Denne varianten er litt mer komplisert, blant annet fordi en skal brette den rutete kanten ned.

Inspirert av kvendrakten og kommager
Formen på kvensokkene er som nevnt inspirert av skotøy som kvenene tradisjonelt har brukt, mens fargene ble valgt etter kvendrakten. Hovedfargen er grå, med striper og mønster i rustrødt, grønt, gult og blått.
– Jeg ville ta tak i det gamle, men gjøre det på en ny måte, forlarer hun.

Det er også laget to forskjellige varianter av kvensokken. Den ene har enkle fargede striper over ankelen, mens den andre er mer komplisert og strikket med rutemønster på innsiden og vrengt ned slik at den har en dobbel kant.
– Den med ruter er inspirert av pinen til NKF, sier hun.
Oppskriften er også lagt ut på nettsiden til NKFs  kvinnenettverk.
– Jeg tror oppskrifta er ganske grei å følge. Den ble skrevet ned etterhvert som sokkene ble strikka, forteller Jonassen somi skrivende stund selv hadde strikket 7-8 par.
– Jeg tror ikke det er så veldig mange som har prøvde seg på dem ennå, men jeg håper oppskrifta blir tatt i bruk, sier hun.

 

__________________________________

Tone Julsen og Hallfrid Murberg er godt i gang med strikking av kvensokker. – Det var litt plundrete i starten, men når jeg skjønte hvordan de skulle strikkes så gikk det greit, forteller Julsen. KUVAT HEIDI NILIMA MONSEN

Tone Julsen og Hallfrid Murberg er godt i gang med strikking av kvensokker. – Det var litt plundrete i starten, men når jeg skjønte hvordan de skulle strikkes så gikk det greit, forteller Julsen. KUVAT HEIDI NILIMA MONSEN

Det klirrer rytmisk i strikkepinnene på Kvenstua i Alta. Tone Julsen, Åste Eriksen og Hallfrid Murberg har kastet seg i gang med strikking av kvensokker.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

– Dette er veldig artige sokker å strikke, konstaterer damene.

Har jaktet oppskrift
Åste og Tone har lenge ønsket å strikke slike sokker. På en handletur til den svenskfinske grensebygda Karesuando fant nemlig de to damene et par helt spesielle sokker som de ønsket å gjenskape. De var strikket på samme måten som kvensokken. Akkurat der og da valgte de å ikke kjøpe sokkene fordi de syntes disse var for dyre, og da de neste gang kom for å kjøpe dem så var de borte.
– Det var ergerlig, fordi vi ønsket å kjøpe sokkene for å prøve å finne ut hvordan de var strikket. De var så spesielle, forteller Åste.
Før jul fant de de imidlertid Anne Gerd Jonassens sokkemønster på nettsiden til Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliito, og kvensokkstrikkingen kunne begynne.

Tone Julsen innrømmer at hun plagdes litt i starten.

Tone Julsen innrømmer at hun plagdes litt i starten.

Holdt på å gi opp
Damene kan fortelle at det var litt plundring med sokkestrikkingen i starten. Selv om Tone er en dreven strikker, innrømmer hun at hun holdt på gi opp hele kvensokken første gang hun prøvde seg.
– Jeg begynte på hælen, men så ble jeg stående fast og heiv hele strikketøyet fra meg i kroken. Og der ble den liggende i over en uke før jeg begynte å tenke på hvordan dette kunne gjøres. Så fant jeg ut at det egentlig ikke var så vanskelig som jeg først trodde. Man må bare tenke litt annerledes, forteller hun.
– Den største utfordringen har vært at man må begynne med hælen. Det har ikke vi vært vant med fra tidligere. Det er også litt andre ting man må passe litt ekstra på. Denne sokken er veldig annerledes enn å strikke vanlige sokker, forklarer Hallfrid.
– Og på grunn av måten de strikkes på, så er de veldig slitesterke, legger hun til.

Hekta på kvensokken
Startproblemer til tross, damene synes det er artig å strikke de spesielle sokkene.
– Det har vært veldig spennende å prøve og strikke på en helt ny måte, sier Åste.
Hallfrid har allerede strikket flere par, og har til og med rukket å sendt et par kvensokker over Atlanterhavet til Kanada. Det var barnebarnet som ønsket å gi noe helt spesielt i julegave, og da var kvensokken et naturlig valg.

– Tror dere at dere kommer til å strikke flere par?

– Ja, men kanskje ikke med det garnet jeg først prøvde med. Dette er for hardt tvinnet. Det er bare å prøve og feile litt, men så kommer man inn i det og da er det bare artig, sier Tone Julsen før hun konsentrerer seg om strikketøyet igjen. Et nytt par kvensokker skal snart få lov til å varme kalde føtter.

 

 

________________________________

Oppskrift:

Begynn med hælen: Grått garn. Legg opp 33 masker, strikk 20 omganger fram og tilbake ribbestrikk hvor den rette masken hele tiden strikkes vridd. Fell for hæl: Strikk 21 masker, 2 sammen, snu og strikk 10 masker og 2 sammen, snu og strikk tilbake 10 masker, 2 sammen og snu. Fortsett til alle 11 masker er felt på hver side. Plukk opp 11 masker på hver side og fortsett ribbestrikk med vridde masker til 16 cm.

Såle: Strikk 14 masker ribbestrikk, fell 2 masker rett, strikk 1 maske rett og fell 2 masker vridd rett, 14 masker ribbestrikk. Fell på denne måte på alle rette omganger. På hver omgang strikkes de 3 midtre masker hele tiden v. Når det er 3 masker igjen settes disse på en tråd.

Riller strikkes i rustrødt,grønt, gult og blått.

Plukk opp ca 35 masker langs ene siden av sålen + 3 som er på tråden + 35 på andre siden. Nå skal det strikkes rillestrikk (rett begge veier) og nå felles det på alle omganger. 1. omgang fra vrangen. Strikk 34 masker, 2 masker vridd v sammen, 1 v og 2 v sammen. Hele tiden skal de 3 midtre masker være rett på retta. 2 riller av hver farge. På modellen er det brukt 5 farger. Strikk og fell på samme måte 20 omganger. Resten av maskene maskes sammen eller felles og sys sammen.

Plukk opp 54 masker og strikk rundt rillestrikk 16 omganger (2 riller a hver farge). Strikk 10 omganger 1 vridd rett og 1 v. Fortsett 20 omganger rillestrikk med motsatt fargevalg og slutt med hovedfarge. Fell løst av og fest trådene. Lag en liten dusk av alle fargene og fest på siden etter ønske.

Navnet «Kvensokken» og oppskriften er konstruert av Anne-Gerd Jonassen.