Nordkalottfolket seiler inn som nest største parti til Sametinget. Stemningen hos Toril Bakken Kåven og co var meget god da kjempevalget var et faktum. (Foto: Lill Vivian Hansen/Altaposten)

 

Nordkalottfolket gleder seg over brakvalget.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku

 

Hva er det som gjør at Nordkalottfolket har gått så mye fram, spurte de fra NRK Dagsrevyens studio, tirsdag kveld denne uken.

«De prøver å samle samer, kvener og nordmenn og få forent dem sammen», lød svaret fra reporter Anders Boine Verstad i Karasjok.

«Det har man ikke sett i like stor grad på Sametinget tidligere. Og det her er den viktigste saken for Nordkalottfolket, som har kommet som en frisk vind inn i sametingspolitikken i det her valget», sa reporteren.

Slik Pasientfokus vakte oppsikt til Stortingsvalget, gjorde Nordkalottfolket det samme til Sametingsvalget. (Skjermfoto: NRK)

Nordkalottfolket seiler nå opp som Sametingets nest største parti, bak Norske samers riksforbund NSR, men foran Arbeiderpartiet. På partiets facebookside takkes det for velgernes tillit. Med en oppslutning på 19,2 prosent på landsbasis, er det ingen tvil om at deres politikk er ønsket, heter det fra leder Toril Bakken Kåven. Trolig går det mot 9 representanter på Sametinget.

Følg denne lenka for valgresultatet for alle partiene til Sametinget

– Jeg er overveldet og lykkelig over de fantastiske valgresultatene, melder Kåven, klar for det som blir partiets andre periode på Sametinget.

Blant dem som har bidratt til å stake ut den politiske kursen for valgvinneren Nordkalottfolket, finner vi Øyvind Lindbäck fra Porsanger. Her ser vi ham foran i båten, med broren Dagfinn bakerst. (Foto: Arne Hauge)

Norske samers riksforbund er stadig det ledende partiet, men er samtidig dem som gikk mest tilbake i valget. Her pekes det blant annet på at NSR trolig ikke har vært like tydelige som Nordkalottfolket i sine saker. Av de tre kandidatene til presidentvervet for den kommende perioden blir det likevel mest trolig NSR’s Silje Karine Muotka som overtar presidentklubba.

Vi tar med at Sametinget har 39 representanter valgt fra 7 valgkretser. Som til Stortinget er det valg hvert fjerde år. Det første sametingsvalget ble avholdt høsten 1989 og det første offisielle Sameting ble åpnet 9. oktober 1989 i Karasjok av kong Olav.

Mandag før de første resultatene tikket inn, fikk lederen ei fin klokke i gave fra partikolleger. For vel utført arbeid uansett hvordan det ville gå. Det gikk som kjent meget bra, og nå skal Bakken Kåven og mange partifeller inn det nye Sametinget. (Foto: Lill Vivian Hansen/Altaposten)