Fotball er gøy, særlig når også kvenfolket får være med. (Foto: Lys mellom husan/Finnmark fotballkrets)

 

Kvensk institutt med i storprosjekt sparket i gang av fotballkretsen.

 

Arne Hauge og Frank Halvorsen
arne@ruijan-kaiku.no

 

Den kvenske institusjonen i Børselv er blant samarbeidspartnerne når Finnmark fotballkrets nå drar i gang «Lys mellom husan.» Et fireårig samfunnsprosjekt for samtlige kommuner i Finnmark. Prosjektet skal inspirere til mer frivillighet og økt aktivitet, skape glød og gnist, og bygger på «Jakten på bolyst» prosjektet som ble avsluttet i 2021.

– Kvensk institutt skal bidra til å forsterke det kvenske ut til kommunene. Vi har hatt dialog med dem hele veien, de har vært kjempepositive og har hatt mange ideer. Når vi snart skal ut og gjennomføre aktivitetsdagene i kommunen, skal instituttet være en deltakende part og gjennomføre kvenske aktiviteter, sier Aleksander Johansen fra Finnmark fotballkrets. Han sier at det kvenske, norske og samiske er forent i lag i et så stort prosjekt.

– Vi merker at det kvenske har fått en veldig oppsving de siste årene, sier Johansen, som gjennom fotballen kjenner til Reidulf Høybakken, tidligere fotballspiller og i dag språk- og kulturmedarbeider ved Kvensk institutt. Også Høybakken sier seg overfor Ruijan Radio glad for at fotballkretsen ser mot Porsanger og det kvenske.

– Jeg syns det er fantastisk at det kvenske miljøet får være med. Og det er jo helt naturlig her oppe. Det er viktig at kvenene er med på lik linje med det samiske i vårt trespråklige Finnmark, sier Høybakken, som nå  altså klargjør for å bli med kretsen ut på tur rundt om i hele Finnmark.

Her kan du lese mer om prosjektet: Lys mellom husan