I 25 år har Jorid ivret for ungene i Sneskavla 4H. Rådgiveren har vært med på utallige leirer, så mange at hun er usikker på om hun tidligere har vært i Børselv. – Hjemme i Båtsfjord tror folk at 4H står for hest, for vi driver mest med hest. Men det står for å bli en ungdom med klart hode, varmt hjerte, flittige hender og god helse, sier veteranen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

– Bygdas store støtte og hjelp til Båtsfjord 4H, er det som har motivert meg i alle disse årene, sier 4H-veteran Jorid Jakobsen.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Jorid Jakobsen (70) sier dette til Ruijan Kaikus spørsmål om hva som har fått henne til å holde på med 4H. I hele 25 år, faktisk med et aldri så lite jubileum på leiren i Børselv i september i år.

– Det var positivt over alt da vi startet opp. Vi har fått så mye støtte og hjelp i Båtsfjord, sier Jorid, som særlig tenker på stedets stall. I Båtsfjord startet nemlig det hele med hest. Jorids datter var så interessert i disse store ridedyrene, bare at det var for dårlig stelt med stall på hjemplassen.

Her blir det jobb

– Vi gikk til kommunen for å snakke om behovet for stall, og de sa at vi burde starte 4H-klubb. For da fikk vi hjelp. Og det fikk vi. Vi fikk masse hjelp og fikk bygd ny stall og til og med ridehall, sier hun om støtten til stedets 4H-gård fra denne landsorganisasjonen for barn og unge. Samtidig stilte også bygdefolket opp.

– Så frivilligheten blomstret?

– Ja. Så mye at det var enkelte som gikk rundt meg når vi holdt på på det verste. Folk skjønte at det lå an til arbeid, og da gikk de omveier for å unngå meg, sier hun. Men spøk til side, sannheten er at klubben fikk uvanlig mye hjelp, fraværet av stall var tydeligvis noe som skulle rettes opp i bygda. Pensjonister, sier Jorid, og særlig en daværende fiskekjøper støttet utrolig mye opp om arbeidet. Gode givere som i dag er æresmedlemmer i lokallaget.

Klubben heter Sneskavla, og foruten mye annet bra for unger og ungdom, driver de også en stedlig bruktbutikk som klubben tjener godt på. Årsaken, sier rådgiveren og ildsjelen, er omdømmet. 4H’s positive omdømme i Båtsfjord betyr at bygdefolk gir ting gratis – og kjøper tingene tilbake for penger etterpå.

– Derfor bruker jeg å si til ungene, husk vi har støtte over alt, så vi må prøve å te oss. Oppføre oss bra blant folk, sier veteranen.

Ramlet av

Poenget, får vi vite, er at en 4H-klubb kan grunnlegges på den aktiviteten man har mest lyst til å drive med. Som hest. Vi spør om Jorid selv har hest?

– Nei, det er min yngste datter som er sjefen i stallen og den som har mest greie på hest. Jeg har ikke greie på det. Jeg prøvde en gang, men ramlet av. Slo meg blå, så det ble med den ene gangen, minnes hun.

Foreldre har det stundom for travelt til å bli med på leir, men Jorid stilte opp. Til Børselv tok hun med seg «halve familien», i form av oldebarn og barnebarn og gammeltanteungene.

– Jeg tenkte at de måtte få oppleve dette. De har stortrivdes, ligget i telt for første gang og blitt kjent med mange unger. Nei, ingen klaging, tvert i mot. Selv om noen av dem kan være vanskelige å få inn fra leken og inn i teltet, sier hun.

Sikkert kvensk i familien

– Det var forresten veldig fint på det kvenske senteret, der vi hadde aktivitetsdag. De hadde et fint opplegg og vi lærte mye om det kvenske. Selv lærte jeg at det var et kvensk flagg, det visste jeg faktisk ikke fra før, sier Jakobsen, som tror hun sikkert har kvensk i familien et stykke bakover. Blant annet bestemora, hun var fra Snefjord og pratet sikkert språket, tror hun.

– Ja, jeg vil absolutt anbefale å bli med i 4H. Du får velge selv akkurat hva du vil at klubben skal drive med, og du har en god og stor organisasjon i ryggen, oppfordrer veteranen. Og selv om det heter seg at ungene skal lede klubbene, må det så klart være voksne med. Jorid har vært utrolig mange plasser med 4H, over alt i Finnmark og til og med så langt sør som Gambia.

– Og nå Børselv. Usikker på om jeg har vært her før, men det var uansett veldig bra her, oppsummerer Sneskavla-grunnleggeren.