Det var stort engasjement på språkkafeen i Trondheim sist helg. (Foto: Runar Christoffersen Walsø)

 

Alma gleder seg over humøret og det store engasjement som ble vist under språkkafeen i Trondheim denne helgen. 

 

Vilde Christoffersen Walsø

 

Alma Olsen står bak språkkafeene i Trondheim. (Foto: Vilde Christoffersen Walsø)

– Nå har vi hatt to språkkafeer hittil, og det har vært utfordrende å lage opplegg rundt et språk jeg ikke kan selv, men det har gått greit og jeg lærer underveis i arbeidet. Det er veldig morsomt og motiverende, sier Alma Olsen. Det er hun som står i spissen for kvenforeninga i Midt-Norge sine språkkafeer, og helgens språkkafé, den hadde jul som tema, var kvenforeningens andre i rekken.

Språkinteresse

I arbeidet med språkkafeene har Alma hatt god nytte av sin interesse for språk, og at hun kan noe estisk etter å ha bodd i Estland i tre år. Hun påpeker at det er mange likheter mellom kvensk og estisk, og sier hun tror det er en fordel å kunne estisk når hun skal lære det kvenske språket.

– Kvensk er et ekstremt truet språk, og vi trenger nye språkbrukere. Selv om det er vanskelig å lære et nytt språk som voksen, er det utrolig viktig å bidra til å få kvensk fram i lyset og skape interesse for språket blant barn, ungdommer og unge voksne. Hvis det ikke kommer nye språkbrukere, kommer kvensk språk til å dø ut når den eldre generasjonen forsvinner, sier hun.

Alma har vært interessert i språk så lenge hun kan huske, og i løpet av det siste året har hun blitt veldig engasjert i arbeidet med å bevare og videreføre det kvenske språket. Interessen hennes for kvensaken startet for alvor da Alma deltok på årets markering av kvenfolkets dag i Trondheim. Siden har hun både vært aktiv i Norske kvener Midt-Norge og blitt vararepresentant i Kveeninuoret – Kvenungdommen sitt styre. Hun er glad for at det har kommet et kvensk lokallag i Midt-Norge, og mener dette har vært viktig for at hun har blitt kjent med andre engasjerte kvener og fått muligheten til å jobbe aktivt for kvensk kultur og språk.

 

Ellisif Wilhelmsen ønsker å lære seg kvensk. Her leser hun fra barneboka Kummitus ja Tähtipoika på språkkafeen i Trondheim. (Foto: Vilde Christoffersen Walsø)

– Dette var gøy

I løpet av språkkafeen sist helg øvde deltakerne på ulike muntlige hilsninger og små setninger. De spilte også kvensk jule-domino og leste fra barneboka Kummitus ja Tähtipoika.

Tilstede var Ellisif Wilhelmsen, sammen med den lille familien sin. Hun forteller at hun ønsker å lære seg kvensk både fordi hun mener at språket er verdifullt i seg selv, og fordi hun skriver masteroppgave om kvensk musikk og ønsker bedre forståelse av hva tekstene handler om. Hun mener det er viktig å skape oppmerksomhet rundt det kvenske også i de største byene, og sier hun synes det er kjempefint at det har kommet et kvensk lokallag i Trondheim. Og hun deltar mer enn gjerne på flere språkkafeer.

– Jeg og familien kommer selvfølgelig neste gang. Dette var gøy, smiler hun.

Neste språkkafé i Trondheim blir lørdag 25. januar klokken 13.00.

 

Språkkafeen i Trondheim samlet 10 deltakere. (Foto: Runar Christoffersen Walsø)