Han bidrar til framtidens kvenske historiefortelling. Italienske Luca Berti er utdannet fotograf, bor i København og snakker prikkfri og lettforståelig dansk. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)
Hans mål som fotograf er å bevare det som er i ferd med å forsvinne. I sommer var han i Ruija, foreviget kvener.
Frank Halvorsen og Arne Hauge
– Prosjektene mine handler stort sett om å dokumentere vanlige mennesker som bor og arbeider på landet, sier den italienske proff-fotografen Luca Berti. Fra Firenze, men bor i Danmark og snakker en type utypisk dansk som alle ruijaværinger skjønner.
Så hvis du ser en kar på sykkel med svart fyldig hår på hodet og telt og gammeldags mellomformat-kamera i bagasjen, så er det mye mulig ham.
– Jeg foretrekker å sykle. Føler at jeg da kommer nærmere innpå folk, sier han.
Noe for ham?
Ruijan Kaiku møtte Luca i Alta og senere i Kvænangen. I et par uker skulle han tråkke rundt og forevige folk, før turen går østover i fylket. Hans siste prosjekt skjer i samarbeid med Alta museum, og handler om kvener.
Bildene skal museet ta vare på for ettertiden, og det hele startet da han for to år siden besøkte museet og ble fascinert av en utstilling om kvensk kultur. Kanskje, tenkte Berti, kunne dette være noe for ham, som fotograf.

Her snakker vi gromme greier. Eldre årgang, men dette topphylle-kameraet leverer utsøkt kvalitet. Bildene skal inngå i ei utstilling, bilder som Alta museum tar vare på for kommende generasjoner. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)
– Mitt mål med fotograferingen er å bevare kulturer som dessverre er i ferd med å forsvinne, sier han, og viser til at yrkeskollega Samuli Paulaharju nok følte det likedan, da han i sin tid dokumenterte folket ved ishavet.
Kroner er gull
– Samuli visste nok at denne kulturen trenger å bli dokumentert, før den forsvinner. Heldigvis besluttet han å gjøre det, sier fotografen.

I Storvika i Loppa ble det et hyggelig møte med møbelsnekker Alfon Danielsen. (Foto: Kristin Nicolaysen/Alta museum)
Hver krone er gull verdt, og Luca lever, eller rettere sagt overlever, på sine prosjekter. Hans nyeste kvenske bidrar godt inn i reisekassen, det blir to intensive Finnmarks-bolker. Tre uker i juni og tre i august. Da jobbes det fra morgen til kveld, sier han.
– Men sykkelen min, den blir her til neste gang. For vanskelig å få den tilbake til Danmark for så kort tid, sa Berti da vi snakket med ham i juni i år.