Teatersjef Rolf Degerlund og forfatter Mikael Niemi. (Foto: Aslak Mikal Mienna)

 

 

Niemis kritikerroste bok «Koke bjørn» blir storsatsingen til det samiske nasjonalteateret Beaivváš i Norge framover.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Denne uken ble det kjent at den tornedalske forfatteren Mikael Niemis bok «Koke bjørn» skal settes opp som teater på det samiske nationalteateret Beaivváš i Norge. Forestillingen regnes å bli deres storsatsing neste år, før den så settes opp som festforestilling 2021.

Fortellingen «Koke bjørn» er en kriminalroman som foregår blant samer, finner og andre innbyggere i Nord-Sverige på grensa til Nord-Finland året 1852. Her møter vi selveste Lars Levi Læstadius i en nærmest Sherlock Holmes-rolle, og handlingen tar utgangspunkt i at den unge tjenestejenta Hulda blir funnet drept og nedsunket i ei myr. En morderisk bjørn får skylda for ujerningen og hevngjerrige bønder starter en storstilt jakt. Prost Læstadius tviler derimot på at bjørnen er den skyldige.

– Det blir kanon, vakkert, stort og viktig å fortelle «Koke bjørn». Det føles stort at en slik roman om Læstadius er vår første festforestilling i jubileumsåret 2021, sier teatersjef Rolf Degerlund til NRK-sapmi.

Leif Stinnerbom skal regissere teaterstykket som heter Guovčča vuoššat på samisk.

«Koke bjørn» har urpremiere 6. februar 2021, som for øvrig er det samiske nasjonalteaterets 40 års jubileumsår. Produksjonen starter i november 2020.

 

Mikael Niemi (f. 1959) er oppvokst i Pajala i Nord-Sverige, der han fortsatt bor. Han debuterte i 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan, og har senere skrevet i ulike sjangre for både voksne og ungdom. Hans store gjennombrudd kom med Populærmusikk fra Vittula (2000), som ble tildelt Augustprisen som årets beste roman i Sverige og ble innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris. Koke bjørn utkom i Sverige i 2017 til strålende kritikker, og rettighetene til boka er foreløpig solgt til 14 land. (Kilde: Forlaget Oktober)