JORD.
KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

.

«Dommen over fredagskveldens konsert er klar: Stemningsfull og vakker.»

Artist: JORD
Sted: ALTA MUSEUM
Arrangør: ALTA KVENFORENING
Terningkast: 6
Anmeldt av: MAGNAR LEINAN

Sist fredag fikk Alta besøk av musikkgruppen JORD fra Tornedalen i Sverige. Stående applaus med krav om påfølgende ekstranummer etter konserten tyder ikke på at publikum kjente savnet av verken Stjernekamp eller valgkampsirkus på TV spesielt tyngende den kvelden…

JORD består av Johanna Lindgren (sang, fløyte og perkusjon), Susanne Rantatalo (sang og perkusjon), Erling Fredriksson (Sang og kontrabass) og Jan Johansson (sang og trekkspill).

Musikken deres har sine røtter i den tornedalske jorda, for å bruke deres egen beskrivelse av deres første plate (Väylän virassa/I älvens strøm, 2002), og er en blanding av eget selvskrevet materiale og gamle tradisjonelle folkesanger i deres eget arrangement.

Med vakker flerstemt sang, akkompagnert av de dyktige musikerne Johansson og Fredriksson på «dragspel och bas», ga de sitt lydhøre publikum en fantastisk flott konsert, som spente over hele spekteret fra sensuell og livsglad tornedalsk «Riverdance» ved Torneelvens bredd, til vare og ømme kjærlighetsviser fylt av vemod og lengsel -så mollstemt at det nesten gjør vondt. Det skjønner man, selv om man ikke kan språket. Musikk er følelser.

Språket er meänkieli, som betyr «vårt språk», og er nær beslektet med finsk. I den svenske delen av Tornedalen er det siden år 2000 anerkjent som et minoritetsspråk. I dag snakker om lag 50.000 mennesker meänkieli i Sverige. På finsk side er det en dialekt, men takket være en anerkjennelse på svensk side er språkets status høynet også i Finland.

Som kjent har svært mange i Alta og Finnmark sterke slektsbånd til Tornedalsområdet, og som en ekstra bonus fikk vi innledningsvis et kort, men interessant foredrag av Grete Alise Monsen om kvensk kultur og innvandring til Alta og Finnmark.

Dommen over fredagskveldens konsert er klar: Stemningsfull og vakker. En stor takk og en blank sekser til både JORD og arrangøren Alta Kvenforening. Og velkommen tilbake, JORD!

 

Anmeldelsen ble først publisert i Altaposten.