Kvensk radiosending og podcast med Heidi Nilima monsen og Martin Hovden.

Denne helgen skulle egentlig Norske kveners forbund, Ruijan kveeniliitto, ha landsmøte i Muonio, men på grunn av koronarestriksjoner er møtet avlyst. Likevel avholder kvenforbundet et landsstyremøte digitalt for å få vedtak på saker som regnskap, årsmelding og budsjett.

Johnsen forteller også litt om en ganske ny organisasjonshverdag.

Kvenfestivaler avlyst

Sist sommer kunne kvenene kose seg både på Kvenfestivalen i Vadsø, Paaskiviikko i Nord-Troms, Kiipparifestivalen i Børselv og den kvenske bygdefestivalen Lyden av Skallelv. Nå spørs det om det blir noen kvenfestivaler denne sommeren. Både Kippari og Lyden av Skallelv har bekreftet at det ikke blir noe i år, mens Paaskiviikko og Kvenfestivalen, som begge var satt opp i juni, vurderer alternative løsninger. Mer om dette i denne ukens Ruijan Radio-sending.

Som et yderst lite plaster på såret, får vi høre et klipp fra fjorårets Kvenfolkets dag-arrangement i Alta, der Anna-Kaisa Räisänen forteller en historie og synger.

Faste poster

Vi har nå kommet til den tiende delen av Einar Niemis foredrag om kvenenes historie. Denne gangen får vi blant annet høre litt om overgangen fra bondelivet til en hverdag mer tilpasset arbeidersamfunnet.

Heidi forteller som vanlig en ustyrtelig morsom vits på kvensk, Marin får sin hjemmelekse i kvensk. Denne gangen skal han lære seg å si «jeg må vaske hendene», «mie häyđyn pestä käđet».

Og i denne ukens konkurranse spør vi «hva heter generalsekretæren i NKF?». Send svar på sms til 2399, merk AP_RA. Premien er den fantastiske Ruijan Kaiku-koppen.

Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify og Itunes.

Vi tar gjerne i mot ønskelåter og forslag til innhold. Ta kontakt med oss via sosiale medier eller epost heidi@ruijan-kaiku.no