For deg som vil lære kvensk: Fra salgslokalet til Kvensk institutt i Børselv. (Foto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Hei alle sammen. Mie olen Frank Halvorsen. Tida er moden for en ny sending her på Ruijan Radio og æ heter Frank Halvorsen.

Kvensk språkopplæring. Hvis målet er å revitalisere språket, er lite viktigere enn det. Til alt hell er slik språkopplæring på kartet for tiden. Vi skal i dagens sending nemlig snakke om språkundervisning både i Lakselv og i Børselv.

Og dessuten, hvilken posisjon har kvensaken om 10 eller 15 år? Står den på stedet hvil, eller er også kvensk grepet av fremskrittet og ført langt framover i forhold til i dag? Det skal vi høre mer om i en samtale jeg har hatt med Kai Petter Johansen og Bengt Rune Strifeldt. Førstnevnte leder for NKF, sistnevnte stortingsrepresentant for nettopp FrP.

Når det kommer til serien Min kvenske arbeidsplass, skal vi i dag snakke med en skuespiller som har fått drømmejobb ved Kventeateret, Kvääniteatteri som de heter på gamlespråket.

Men vi starter dagens sending med kvensk språkkurs. I forrige uke ble det arrangert skrivekurs for dem som jobber med kvensk språk. Det skjedde ved Kvensk institutt i Pyssyjoki, eller Børselv om du vil. Ruijan Kaiku-journalist Pål Vegard Eriksen deltok på kurset og han tok et kjapt intervju med kursleder Mari Keränen etter første dag på skolebenken.

Og mer til, så her er det bare å spisse ører. Jeg heter Frank Halvorsen og er tilbake torsdag 2. mars klokka 11. Fram til da ønsker jeg alle en fin uke. Hyvästi.