Bare fantasien setter grenser for hvordan meänkieli og kvensk kan integreres i næringslivsprosjekter, kanskje spesielt innenfor tilbud til turister og andre besøkende. (Illustrasjonsfoto: Ilkka Jaakola)

 

Meänkieli populært på mange samfunnsplan.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– De seneste årene har vi kunnet notere at det er flere og flere entreprenører som nomineres til stipendiater i forhold til tidligere år. Det er artig at meänkieli samt tornedalingers, kveners og lantalaisets kultur også finns innem næringslivet, sier Maja Mella, virksomhetsleder hos Svenske Tornedalingers Riksforbund – Tornionlaaksolaiset (STR-T) til minoritet.se

Anledningen er at fristen for å nominere folk til forbundets stipender for innsats gjort i fjor, nylig gikk ut. Dette er kulturstipender i kategorien ungdom og voksen, der mottagerne er personer, foreninger, foretak eller organisasjoner som på ett eller annet vis har fremmet meänkieli samt «tornedalingers, kveners og lantalaisets kultur i foregående år».

En viktig hensikt med stipendet er å løfte oppmerksomhet rundt meänkieli fra lokalt til nasjonalt nivå, og blant tidligere mottakere av stipendene finner vi blant andre Bertil Isaksson, Moa Sandgren og Karin Juntti, skriver minoritet.se.