Elin og Julianne Gaasland sammen med Lindis Møller-Davidsen syns det er flott at kvenhovedstaden Vadsø endelig har kvenfestival.
Foto: Heidi Nilima Monsen.

 

– Her i Vadsø skjer det så mye bra på kvenfronten, at jeg som bor i Kirkenes blir helt grønn av misunnelse, sier Elin Gaasland. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

– Det var på tide at kvenhovedstaden Vadsø fikk en egen kvenfestival, smiler vadsøværing Lindis Møller-Davidsen som var på festivalen sammen med Elin og Julianne Gaasland fra Kirkenes. De hadde akkurat fått med seg Einar Niemis byvandring og var på vei ned til havna og torget for å få med seg det som skjedde der da Ruijan Kaiku møtte dem.

– Dette er et veldig godt tiltak, og spesielt bra at de har gjort det sammen med kvenuka for skoleelever, slik at de unge får en bedre sammenheng om det som foregår, sier Lindsis som håper at slike festivaler kan være med å gi økt samhold for kvenene. Hun tror også at en slik festival har mye å si for byen, blant annet når en ser på fraflyttinga og nedleggelser.

– Da er det positivt at vi har en kvenfestival som kan skape litt liv og røre, og ikke minst litt stolthet over det å være kven i Vadsø, sier Møller-Davidsen som så smått har begynt å lære seg kvensk selv.

Elin Gaasland har også kost seg på festivalen i Vadsø, og prøver å få med seg mest mulig av det som skjer -både av konserter, utstillinger, forestillinger, guidede turer og gudstjeneste.

– Her i Vadsø skjer det så mye bra på kvenfronten med museum, språkkafeer og festival at jeg som bor i Kirkenes blir helt grønn av misunnelse, konstaterer Elin Gaasland smilende.

Einar Niemi tok publikum med på en vandring i kvenenes spor i Ytrebyen. I bakgrunnen står Lindis Møller-Davidsen sammen med Julianne og Elin Gaasland. Foto: Heidi Nilima Monsen