Kventrekking var en aktivitet som trakk mange engasjerte publikummere på havna i Vadsø. Kuva: Heidi Nilima Monsen

 

Kventrekking, dukketeater, konserter, utstillinger og guidet tur i kvenbyen. Programmet til den nye kvenfestivalen i Vadsø var fristende mangfoldig. 

 

Heidi Nilima Monsen
Heidi@ruijan-kaiku.no

 

Tidenes første kvenfestival i Vadsø besto av et svært rikholdig program, med godbiter for noen og en hver.

Historisk vandretur

Spesielt lørdagen var mangfoldig,  hvor man blant annet kunne bli med på vandring i kvenenes spor i Ytrebyen sammen med professor Einar Niemi.

Med stopp blant annet på kirkegården og Tuomainengården fikk de nærmere hundre frammøtte et godt innblikk i hvordan kvenene har preget området gjennom årene, og Niemi delte mer enn villig av sin kunnskap om kvenene i Vadsø.

Kvenroing og kventrekking

Også på havna var det full aktivitet lørdag. Først med innkomsten av to gjeng tøffe damer, deriblant et par kvener, som hadde rodd fra Bugøynes til Vadsø i gamle trebåter.

Like etterpå ble det arrangert kventrekking, en tautrekkekonkurranse der lokale lag konkurrerte om hvem som var sterkest.

Danseforestillingen «Merenneidon helmet – Havfruas perler» under åpningsdagen av Kvenfestivalen 5.juni 2019. Astrid Serine Hoel, Trygve Bettari og Ann-Margaret Nilsen. Foto: Monica Gebhardt

Forestillinger for barn

Eventyrforestillingen Merenneidon helmet – Havfruas perler ble vist på kvenmuseet onsdag etter den offisielle åpningen. Merenneidon helmet er en nyskrevet eventyrforestilling, inspirert av gamle kvenskfinske tradisjoner. Anne Margaret Nilsen, Trygve Valdemar Beddari og Astrid Serine Hoel fører en gjennom historien om Serines eventyrverden gjennom dans, musikk, sang og teater. Forestillingen er en del av en stor turné i Troms og Finnmark.

Dukkekarakterene Eilif og Alida hadde også tatt turen til Vadsø for å lære barna noen kvenske ord og uttrykk.

– En av barna kom til meg etter forestillingen og fortalte at han skjønte alt vi sa -også det kvenske, smiler Ørjan Steinsvik, som står bak karakteren Eilif.

Anna-Kaisa Räisänen presenterte musikkforestillingen Elävät ja elläimet om ville dyr og husdyr for barna i festivalteltet lørdag sammen med Torje Åsali Jensen.

 

Et gjeng tøffe damer rodde fra Bugøynes til Vadsø.
Kuva: Heidi Nilima Monsen

Fornøyde arrangører. Foto: Heidi Nilima Monsen

Nærmere hundre mennesker fulgte Einar Niemi på hans guidete tur i kvenbyen. Kuva: Heidi Nilima Monsen

Einar Niemi tok publikum med på en vandring i kvenenes spor i Ytrebyen. Foto: Heidi Nilima Monsen

Dukkekarakterene Eilif og Alida lærte barna kvenske ord og uttrykk. Foto: Heidi Nilima Monsen

Anna-Kaisa Räisänen og Torje Åsali Jensen med musikkforestillingen Elävät ja elläimet. Kuva: Heidi Nilima Monsen

Kunstner Åsne Kummeneje Mellem åpnet utstillingen Kven er kven på Ruija kvenmuseum. Kuva Heidi Nilima Monsen

Geir Nilsen, Merethe Eidstø og Trygg Jakola snakket om Alf Nilsen Børskogs bøker, forfatterskap og liv. Foto: Heidi Nilima Monsen