Fra utstillingen. (Foto: Kvensk institutt – Kainun institutti)

 

Lærerikt og alvorlig i sommerutstillingen 2024 hos Kvensk institutt.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

For kvensk tekst, se lengre ned i saken.

«Aina vierolainen» oversettes med «Alltid en fremmed» og er tittelen på sommerustillingen som Kvensk institutt I Børselv har oppe fra 4. juli til 22. august i år. Temaet er noe som mange av den eldre garde kan kjenne seg igjen i, og da spesielt lengre nord i landet:

«Utstillingen viser hvordan kvenske og samiske internatbarn hadde det på internatskolene, og forteller blant annet at de følte seg fremmedgjorde både hjemme hos foreldre og på skolen», heter det i informasjon som instituttet har lagt ut i forbindelse med sin årlige utstilling. En severdighet som er myntet på så vel fastboende som de mange turister og andre besøkende som finner veien til Børselv sommerstid.

Internatskolene, heter det videre fra Kvensk institutt, var også det sterkeste verktøyet for en politikk som skulle gjøre kvenske og samiske barn norske. Vi tar også med at utstillingen er produsert av Norges arktiske universitetsmuseum, og at utstillingstekstene er på så vel samisk, kvensk og norsk samt også engelsk. Her noen linjer om det samme på kvensk:

Aina vierolainen. Näyttely muistelee kunka kväänilapset ja saamelaiset lapset elethiin internaatiissa. Samala se näyttää kunka lapset tunnethiin ette het olthiin vierhaat niin kotona vanhiimiitten tykönä ja kans koulussa.

Internaatit olthiin net lujjiimat poliittiset kampheet joitten avula kvääni- ja saamelaislapsista tehthiin norjalaissii.

Norjan arktinen universiteettimuseumi oon produseeranu näyttelyn.

Näyttelytekstit oon saameksi, kvääniksi, norjaksi ja engelskaksi.