Elsa Haldorsen har i mange år jobbet hardt for bygda si. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Elsa Haldorsen (77) fikk denne helgen æresrallarprisen for sitt utrettelige arbeid i «Pikku Suomi».

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Under Kirkenesdagene sist helg ble Elsa Haldorsen fra Bugøynes tildelt prisen årets æresrallar. Juryen fremhevet at hun med utgangspunkt i Bugøynes sin kultur og historie har vært en pioner innen reiseliv og turisme, samt at hun skal ha svært mye av æren for at tusenvis av turister kommer til bygda hvert år.

– Det heter seg at man blir sterk av å gå i motvind. Når man i tillegg tidvis opplever motvind fra alle kanter, bør ryggraden bli deretter, om man ikke knekker sammen. Årets æresrallar er en person som i mange tiår har stått mye i vinden, skal juryen bestående av Torild Sesseng, Hallgeir Henriksen, Pål Gabrielsen og Bernt Nilsen ha begrunnet da prisen ble delt ut.

– Jeg vet hva jeg står for

Videre roste juryen Haldorsens store samfunnsengasjement, initiativ og arbeidskapasitet, og la til at årets æresrallar nok har en evne til å terge på seg en del mennesker, både i og utenfor fiskeværet. Selv ler Elsa av akkurat den siste delen av juryens ord.

– Det der om at jeg terger på meg mennesker og er en provokasjon, må jeg jo bare ta med et smil. Jeg vet jo hva jeg står for og brenner for, og jeg sier min mening. I tillegg vet at jeg har stor arbeidskapasitet. Nå er jeg 77 år og drifter fortsatt. Grunnen til at jeg fortsatt holder trøkket er at jeg syns arbeidet er så spennende, sier hun.

Elsa ser på prisen som en anerkjennelse av ståpåviljen og dugnadsånden i distriktene.

– Det jobbes så utrolig mye dugnad her ute i distriktene som de i byen ikke har begrep om. Denne prisen betyr nok at de har sett dugnadsånden her i Bugøynes, og det kjennes veldig godt at dette legges merke til, sier hun.

«Lille Finland»

Haldorsen har i flere tiår jobbet med turisme, språk og kultur i Bugøynes. Hun har stått på for å bevare gode tilbud i bygda, deriblant fått på plass et unikt bibliotek bestående av over tusen bøker på finsk, kunstgalleri, Lassigården, samt jobbet for både omsorgssenter og kirkeliv. I tillegg har hun gjort seg til talskvinne for å ta vare på bygdas finske språk. Spesielt kontakten mot Finland har vært en viktig suksessfaktor for bygdas turismevirksomhet.

– Rundt 90% av turistene som kommer hit til Bugøynes er finlendere, røper Haldorsen.  

Og det er ikke uten grunn. Bugøynes -Pykeijä blir også kalt for «Pikku Suomi» på grunn av bygdas unike finske historie og godt bevare språk og kultur.

– Bugøynes og Bugøynes-finsk har blitt et begrep i Finland, og veldig mange finlendere er klar over at vi snakker det gamle finske språket her. Det er fordi vi har jobbet hardt for det gjennom mange år, sier Elsa som gjerne bruker sitt finske språk i kontakt med de besøkende.

– Men jeg skulle ønske man kalte det gamle finske språket her i landet for ruijaspråket i stedet for kvensk. For mange her er kvenbegrepet forbundet med noe negativt, påpeker hun.

Einar Niemi og Elsa Ingilæ Haldorsen under Sannhetskommisjonens møte i Bugøynes september 2019. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Ønsker finsk språk- og kompetansesenter

Språkbevaring er noe Elsa har brent for lenge. Nå ønsker Haldorsens å få etablert et finsk språk- og kompetansesenter i Bugøynes.

– Vi har jo allerede gode nettverk mot Finland, og i tillegg har vi folk som ønsker å jobbe med det gamle finske språket som er så unikt her. Det er her vi har kompetanse på dette språket, og det er her et slik senter hører hjemme. Men det krever at folk står på, og jeg håper jo at flere yngre personer her også oppdager de verdiene vi har her og vil engasjere seg i dette, sier hun.

Elsa Haldorsen ser for seg at litteratur vil bli et viktig satsingsområde. Gjennom mange år har ildsjeler i Bugøynes samlet inn og skrevet tekster om bygdas historie. Noe av dette på norsk og noe på finsk.

– Historien her i Ruija er også viktig finsk historie, og språket er også mye likt. Det hadde vært flott om vi kunne fått samlet alt sammen og få gitt det ut, sier hun.

Hektisk turistsesong

I Bugøynes driver Elsa en reiselivsbedrift med 40 sengeplasser og flere badstuer. Hun forteller at årets sommersesong har vært svært hektisk.

– Det har vært veldig mye turister her i år. Nesten en dobling fra tidligere. Bistroen her i bygda har gått som det suser, så de måtte hente inn ekstra folk. Det er godt at ting skjer, men nettopp derfor er det så viktig å kjempe videre for infrastrukturen her, sier Elsa Haldorsen, årets æresrallar i Sør-Varanger.

 

Bygda Bugøynes, som ligger idyllisk og avskjermet til ved Varangerfjorden, er et populært reisemål for finske turister. (Foto: Heidi Nilima Monsen)