Ærlig arbeid er for mange lykken, andre drømmer kun om helg: At den finske statsministeren skal ha løftet firedagers arbeidsuke inn på den toppolitiske agendaen, er tull og tøys. (Illustrasjonsfoto: Arne Hauge)

 

Må nok ennå lenge belage seg på femdagers arbeidsuke.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Straks du blir statsminister, er det plutselig svært interessant hva du sier, men også hva du tidligere har sagt. Så også for Sanna Marin, finlendernes statsminister og verdens yngste til å inneha en slik statsministerrolle. For tiden blir hun sitert på ulike nettsteder og i sosiale medier – inkludert også digre seriøse aviser – for å ha tatt til orde for kortere arbeidsuke, faktisk kun fire dager. Som om det ikke var nok; hver av dem på kun seks timer.

Innholdet i denne nyheten er etter alle solemerker ikke riktig, en såkalt fake News som av ulike grunner plantes i håp om at folk og media vil snappe den opp og få den til å vokse fortere enn sukkerspinn.

Vi sier «etter alle solemerker» fordi Marin faktisk rapporteres å ha kommet med et slikt forslag, men da i en uskyldig debattsammenheng mens hun ennå var minister for transport og kommunikasjon. Statsminister ble hun i desember i fjor, tar vi med.

Hvis du vil lese mer om saken, så har blant andre nettstedet News Now Finland en oppklarende sak om saken, fra 6. januar i år:

How Finland’s fake four-day week became a ‘fact’ in Europe’s media