Den finske forfatteren Maria Turtschaninoff. (Foto: Karin Lindroos)

 

En av nabolandets mest framstående i sin sjanger.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Flere ganger i perioden 21. til 26. mai kan du høre og se den finske fantasyforfatteren Maria Turtschaninoff (42). Betingelsen er at du befinner deg på Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene, noe som betyr at du må til nordenden av Mjøsa og Lillehammer i Oppland.

«Turtschaninoff er en av Finlands mest fremstående fantasyforfattere. Hennes forfatterskap er hyllet over hele verden og hun har blitt sammenlignet med flere internasjonale mestere, blant annet Ursula K. Le Guin,» skriver Finsk-norsk kulturinstitutt Finno om den prisvinnende finlenderen. Hennes roman Maresi (2014) vant nemlig Finlandia Junior-prisen samt Svenska Yles litteraturpris, og romanen ble dessuten i 2015 nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Maria deltar som nevnt på en rekke arrangementer i løpet av festivalen, hvor hun og andre unge nordiske forfattere vil samtale om tilstanden i den unge skandinaviske litteraturen.

Fantasy blir neppe det eneste finske innslaget i løpet av dagene; den finlandssvenske slampoeten Victor von Hellens kommer også. For å delta i et stort, internasjonalt såkalt slampoesiarrangement.