Et vernet våtmarksområde med yrende fugleliv. (Alle foto: Arne Hauge)

 

Nært hovedveien i Lappland fant vi en særegen villmarksro.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Lintuluontopolku, sto det å lese på skiltet nord i Finland. Fuglenatursti, en lokal severdighet beliggende ved Ilmakkijärvi en godt stykke nord for tettstedet Sodankylä.

På informasjonstavlene kan du lære mer om området og hvem som bor der.

Det er meget vått i området, vandrende fugletitting neppe særlig gangbart uten vadere, gummibåt eller padlebrett. Til gjengjeld er severdigheten utstyrt med ei om lag 400 meter lang gangbru av plank. Den anbefales, for den tar deg tørrskodd ut til fuglelivet og et angivelig utkikkstårn for nærmere studier.

Stien, kyndig utført i gangbar plank, meandrerer seg inn dit vadefuglene og endene møtes.

Livet der ute skal bestå av en rekke arter av ender og vadefugl, nokså sikkert også andre slags flyvende saker. Hyttynen, mygg inkludert, advares det for deg som fristes til en visitt. Hyttynen sørget i alle fall for at vår vandring ble i korteste laget, denne vakre sommerkvelden da vi stoppet og snoket innom.

Det er sårbart og sjeldent, noen bestander så små at de må bygges opp igjen.

Fuglenaturstien ligger for øvrig nær den vestlige enden av Urho Kekkonen kansallispuisto, nasjonalpark, et villmarksområde på 2 550 kvadratkilometer hvor jakt, fiske og reindrift ennå har sterke røtter. Den nasjonalparken ble opprettet i 1983 og er et av Finlands største vernede naturområder. Som et kuriosa opplyser wikipedia at parken er oppkalt etter Finlands tidligere president og statsminister, Urho Kekkonen.

Uansett, fuglestien og området har en egen ro, og anbefales. Dog i den rette årstiden med anti-hyttynen medbrakt i lomma.

Også et kjekt høve til å øve sitt finske ordforråd.