Kai Petter Johansen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Kvenforbundsleder Kai Petter Johansen blir sittende ut valgperioden, men etter det er planen å være bonde på heltid og bruke mer tid på familien. – Endringer kan gi ny energi til forbundet, sier han.

 

Frank Halvorsen/Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg er valgt fram til landsmøtet i 2024, men da tenker jeg at noen andre kan overta, da har jeg sittet i fire år. Det sier Kai Petter Johansen, som er inne i sin andre periode som styreleder i Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto, til Ruijan Radio.

Han forklarer at det blant annet handler om å få bedre tid til gårdsdrifta og familien.

– Jeg har jo fått et lite barn som jeg ønsker å bruke mye tid med, sier han.

Forbundslederen tror dessuten det kan være fordelaktig med nye kluter inn i ledelsen:

– Det er også positivt å bytte litt roller i de øverste posisjonene av og til, det kan gi ny energi til forbundet, sier Johansen.

Bonde på heltid

I tillegg til å lede kvenenes største interesseorganisasjon i Norge, driver Johansen gårdsbruk og kjøttproduksjon fra vakre Kätkänen/Kjækan i Kvænangen kommune.

– Jeg ser for meg å kunne være bonde på heltid etter 2024.

Rollen som forbundsleder krever sin tid til reisevirksomhet.

– Nå har det jo vært noen år med pandemi, der det har vært relativt lite reising. Men rollen krever en del reising. Det er noen møter nede i Oslo, det er møter oppe i Vadsø, det er møter i Lakselv, sier han.

Samtidig sier han at reisevirksomheten har sine positive sider:

– Man jo gjerne treffe folk også, og lokalforeningene våre, det er noe av det fineste med denne jobben. Det gir ny energi til arbeidet. Det er jo der aktivitetene foregår, som når ut til folk og som gjør det kvenske relevant for lokalsamfunnet og regionene de befinner seg i, sier Johansen.

Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto har, ifølge forbundslederen, tretten lokallag fordelt over hele landet.

Kai Petter Johansen og kalven Jussi hjemme på gården i Kätkänen/Kjækan. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

Klart for framtiden

På spørsmål om hva han synes er det viktigste han har fått til så langt, svarer Johansen slik:

– Det har jeg egentlig ikke tenkt så mye på, men jeg tror noen av de interne prosessene vi har i forbundet er veldig viktig for framtiden. Det at vi ikke bare tenker utover, men også tar vare på oss selv som organisasjon. Det tror jeg er viktig for å kunne møte framtiden på en god måte, sier han.

Han vil ikke ta æren for noe, men trekker fram en hel organisasjon som jobber godt:

– Vi har fått en bedre dialog i hele organisasjonen. Vi er mer samkjørt, og det tror jeg handler litt om kommunikasjon og hvordan vi møter hverandre, og at vi alle trekker i samme retning, sier forbundslederen.

– Utad mener jeg vi har fått til en god dialog med samfunnet rundt oss. Både myndigheter, kommuner, fylkeskommuner og andre vi møter i samfunnet, og medlemmene generelt.

Har mestret det godt

Johansen sier han ikke har angret på at han sa ja til vervet:

– Jeg bruker ikke å angre på ting jeg har gjort, men jeg har nok tenkt noen ganger at jeg kunne gjort enkelte ting annerledes. Alt er imidlertid avhengig av at man kjenner til det, og det er jo etterpåklokskapen som er den eneste sikre vitenskap, sies det.

– Er du fornøyd med jobben du har gjort?

– I utgangspunktet har jeg ikke hatt så store forventninger til meg selv, men så visste jeg heller ikke helt hva jeg gikk til da jeg begynte i 2020, innrømmer han, og legger til at han så for seg en noe mer redusert jobb og at ting gikk litt mer av seg selv.

– Det er en aktiv hverdag, men jeg synes jeg har mestret det godt, ut fra de forutsetningene jeg har, avslutter Johansen.

Intervjuet kan høres i episode 136 hos Ruijan radio: