Før bar det helt opp hit. I år stopper man lenge før. (Arkivfoto: Liisa Koivulehto)

 

Landsbyspelet Kyläpeli har fått seg nytt hjem.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

For oss som ankommer fra nabokommuner, er det stadig en reise til Reisa. Men for dere som bor i Storslett og nærmeste omegn, har veien til Kyläpeli nå blitt mer enn halvert.

I år stopper man mye før, nemlig her ved Tørfoss kvengård. (Arkivfoto: Arne Hauge)

Før bordret man nemlig bussene for en lengre kjøretur opp til Ovi Raishiin høyt oppe i Reisadalen – mye røversk hendte på den veien – i år trekker man i snora lenge før. Det vil si, man bremser bilen, for nytt av året skal publikum selv komme seg til spelet.

Splitter nytt spel

Lise Brekmoe vet mer om forestillingen «Med kraft til å stoppe blod» og rammene rundt. Hun er utdannet historiker og ei allsidig yrkeskvinne kjent blant annet fra Nord-Troms museum og Kultnett. Så var hun også også medforfatter på Kyläpelis forrige oppsetning, Mun Kultani, mitt gull.

– Det nye hjemmet for Kyläpeli blir her på Kuivakoski, her på Tørfoss Kvengård, grep hun mikrofonen og sa til publikum under Paskiviikkos siste dag i år. Den kulturdagen som fant sted nettopp ved nevnte kvengård, en søndag nå i juni. Til oss i Ruijan Kaiku sa hun dette:

Lise Brekmoe (til høyre) informerte folket under årets Paaskiviikko. Forestillingen i Kyläpeli 2023 har tittelen «Med kraft til å stoppe blod.» (Foto: Frank Halvorsen)

– Etter et pauseår i fjor med strandvandring i form av Rantapeli, fikk vi penger til å utvikle et nytt spel. Vi ville gjøre noe helt nytt, og fant inspirasjon i et amerikabrev. De som reiste og de som ble igjen, og hvordan det føltes. Å si ha det til sine kjære. Som alltid har vi med både tro og overtro, og mye drama. Og naturligvis musikk og dans, kan Brekmoe garantere.

Alt på ett sted

Det øves med andre ord hardt, også nå i skrivende stund, med teppefall og framføring for publikum i tre septemberdager på rad.

– Jo da, vi er i rute. Det blir travelt, men det skal få fint. Kuivakoski blir ei kjempefin ramme for spelet. Det nye er at publikum frakter seg selv opp til spelet, hvor alt skjer på ett sted. Vi bruker hele gården, og selv om legger inn teatervandring, blir vandringen kortere enn før.

– Men vi skal skape den samme stemningen som folk har sagt at Kyläpeli gir dem. En reise til en annen tid, nesten til et annet univers. Den magiske opplevelsen skal vi ta vare på og videreføre, avrunder Brekmoe.

Vi tar med at spelet går torsdag, fredag og lørdag i datoene 7. til 9. september. Og billettsalget, det er godt i gang.

(Foto: Frank Halvorsen)