Kainun institutti Pyssyjovessa. (Kuva: Arne Hauge)

 

De håper dette kan være til glede og nytte for elever og lærere som vil lære seg kvensk gjennom dyrking av poteter og andre spiselige planter.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Så snart nettene er frostfrie kan poteten settes i jorda.

Poteter og potetdyrking har vært en viktig del av kvensk matkultur i mange hundre år, og i noen deler av Ruija (Nord-Norge) var kvener de første som dyrket poteter.

I alle fall om vi skal tro det nasjonale senteret for kvensk språk og kultur i Norge, Kainun institutti – Kvensk institutt, som i disse dager gir ut nytt læremateriell, en tospråklig arbeidsbok om poteter og potetdyrking, som har fått tittelen «Puteettimaa / Potetland.»

Det melder instituttet i ei pressemelding.

Gjør og lær

Institutt håper, ifølge pressemeldingen, at arbeidsboken kan være til nytt og glede for elever og lærere som vil lære seg kvensk, her gjennom dyrking av poteter og andre spiselige planter.

Man vil ved kunne lære om prosessen rundt dyrking og høsting av poteter, og gjennom praktisk arbeid tilegne seg kvenske ord og begreper, basert på metoden learning by doing.

Dette materialet skal angivelig kunne brukes i kvensk språkundervisning på alle nivåer, selv om det er spesielt tilpasset ungdomstrinnet.

Tilgjengelig for alle

Arbeidsboken spinner seg ut fra et potet-prosjekt instituttet har hatt de siste tre årene, dels i samarbeid med Børselv oppvekstenter, hvorpå instituttet har utviklet det skriftlige materialet.

De har, ifølge pressemeldinga, fått midler fra Utdanningsdirektoratet til utgivelse av den tospråklige arbeidsnoka. Den skal være tilgjengelig for alle, kan bestilles gratis fra instituttets nettsider.