DET STEMMER PÅ EN PRIKK: Finlendere i Norge har lenge ønsket å bytte ut langturen til valglokalet med en tur til posten. – Fra neste valg kan de det. Vi har innført stemming per brev, sier konsul Seija Haarala ved Finlands ambassade. (Foto: Arne Hauge)

 

Slutt på uønskete langturer til spredte valglokaler. Kirjeäänestys – ulkomailla oleskeleville.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Man trenger ikke lenger reise til valglokale for å stemme. For første gang tilbyr Finland sine medborgere i Norge muligheten til å stemme per brev, sier Seija Haarala, konsul ved Finlands ambassade, liggende i Oslo.

Før har stemmeberettigete finlendere reist til konsulatet eller til et av de rundt 13 valglokalene som bygges opp land og strand, men for framtiden vil en tur til posten holde. Foruten flere som avgir stemme, betyr det mye tid og penger spart, bekrefter Seija.

Anna äänesi kuulua

Oletko maailmalla asuva suomalainen tai oleskeletko ulkomailla vaalien ajan? Mikäli vasasit kyllä, voit kevään 2019 eduskuntavaaleissa ensimmäistä kertaa valita kahden äänestystavan välillä: Kuten ennenkin, voit äänestää ennakkoon Suomen edustustoissa ja konsulaateissa. Löydät tiedot ennakkoäänestyspaikoista esimerkiksi osoitteesta www.vaalit.fi

Tai vaihtoehtoisesti, voit äänestää kirjeitse. Nyt äänestäminen on helppoa – anna äänesi kuulua!

Det klages fra nord

Ruijan Kaiku møtte konsulen i Alta, et sted med over 100 finske statsborgere. Totalt i Norge fins det rundt 6.500 finlenderne, og denne finske «byen» i nabolandet vil hjemlandet gjerne ha til valgurnene. Anledningen til å stille personlig i valglokale skal naturligvis beholdes, det nye er altså brevet, som konsulen håper vil imøtegå problemet for dem som bor langt unna valglokalet.

– Det klages mest fra finlendere som bor i Sør-Amerika og Asia, men også fra Norge. Spesielt fra dem som bor i Nord-Norge, og spesielt vinterstid, sier hun.

Finlendere vil til oss

Haarala forteller om en trend hvor stadig flere finlendere vil til Norge. Kort reisevei til og fra, og fordi svensk er offisielt språk som finske barn lærer på skolen, faller kommunikasjonen langt enklere her enn de fleste andre steder.

Det bor 6.500 finlendere i Norge, nok til å fylle en liten by. Målet er å gjøre det enklere å stemme, sier Seija.

– Men når man bor og arbeider i Norge er det viktig å lære seg norsk også. Jeg forsøker selv å snakke norsk, selv om det ikke alltid går så bra, sier konsulen.

Du må ta initiativ

Første sjanse til å brev-stemme blir under parlamentsvalgets forhåndsstemming i april 2019, og i mai under forhåndsstemmingen til EU-parlamentsvalget.

Å stemme per brev krever initiativ fra deg, blant annet må du bestille materiellet på nett, så for informasjon om stemmegivning per brev og hvorledes du går fram, klikk her: Brevstemme