Her gjør Åsne Kummeneje Mellem seg klar til å stille ut 10 av bildene sine i Vadsø.
Foto: Heidi Nilima Monsen

 

– Jeg er veldig spent på hvordan bildene blir tatt i mot i Vadsø, sier kunstfotograf Åsne Kummeneje Mellem. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Klokken 17.00 i dag åpner utstillingen «Kven er kven?» på Ruija kvenmuseum i Vadsø.

Fotoprosjektet består av ti bilder av ulike kvener, og er Åsne Kummeneje Mellems bacheloroppgave ved Kunsthøyskolen i Oslo.

Stigende tilbakemeldinger

Kunstfotografen har allerede vist fram bildene i Oslo. Der fikk hun stigende tilbakemeldinger.
– Bildene ble godt mottatt til slutt, men det har vært en lang vei for å få professorer, mentorer og kollegaer til å forstå verdien i det kvenske. Det er nok fordi de ikke hadde så mye kunnskap om det kvenske fra før. Men med dette prosjektet får man se hvor verdifullt det kvenske er, og hvor rik kulturen faktisk er, sier Åsne.

Nå er hun spent på hvordan mottakelsen blir i kvenhovedstaden Vadsø.
– Det er interessant å flytte utstillingen fra Oslo og opp hit, og det blir spennende å se hvordan folk her oppe vil se på disse bildene og denne utstillingen. Så får vi se om bildene blir like godt tatt i mot her som i Oslo, sier Kummeneje Mellem.

Vil skape samtaler

Hun sier at hun håper at utstillingen vil skape gode samtaler rundt det å være kven i dag, og at hun med utstillingen sin vil vise at det kvenske er ganske vanlig, og at det kvenske ikke bestandig behøver å vises som noe stort og pompøst med kvendrakt og spesielle farger. Kvener er også vanlige mennesker som holder til i hele Norge, og ikke bare på spesielle steder i Troms og Finnmark.
– Jeg håper folk syns det er greit at det kvenske blir satt inn i en kunstkontekst på denne måten, for det er det ikke gjort så mye av tidligere, sier hun.

Utstillingen vil være tilgjengelig på Ruija kvenmuseum i Vadsø under hele Kväänifestivaali/Kvenfestivalen, og helt fram til 31. juli.

Åsne Kummeneje Mellem er spent på mottakelsen utstillingen Kven er Kven får i Vadsø. Foto: Heidi Nilima Monsen