JUBLER FOR MIDLER: Bildet viser stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen under fjorhøstens besøk ved kvensk institutt i Børselv. Gleden var som vi ser allerede da stor, og større nå som daglig leder Hilde Skanke (til venstre) kan ansette kollega til språk- og kulturmedarbeider Karin Larsen. Vi ser også rådgiver Bjørn Arne Steine fra Stortingets ledelsessekretariat. (Arkivfoto: Arne Hauge)

 

Nå har Kainun institutti endelig fått klarsignal til å lete etter ny språkmedarbeider.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

«Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen full av lovord over innsatsen i Porsanger,» skrev Ruijan Kaiku etter at stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen i september i fjor besøkte Kainun institutti – Kvensk institutt i Børselv.

– Dere har enorme resultater å vise til, og det på så kort tid. Det er imponerende. En sann glede å få besøke instituttet, sa stortingspresidenten, og hvem vet – kanskje var besøket fra Oslo utslagsgivende, i alle fall medvirkende til at instituttets leder Hilde Skanke nylig kunne servere gladnyheten: klarsignal fra departementet til å ansette en femte språk- og kulturmedarbeider.

Realisere mer

For det er ingen hemmelighet at Skanke og co i mange år har vært smådeppet grunnet misforhold mellom arbeisbyrde og ressurser. Nå bedrer det seg kraftig, bekrefter en storfornøyd daglig leder.

– Nå kan vi realisere flere kvenske prosjekter, spesielt på kursmateriellfronten. Vi søker derfor etter en ny språk- og kulturmedarbeider som helst har litt pedagogisk kompetanse i tillegg, forteller Skanke.

Hun kan fortelle at den nye medarbeideren i tillegg til å utvikle kursmateriell for språkkurs, vil få i oppgave å drive med kultur- og informasjonsformidling, samt produsere egne tekster.

Kvensk på fulltid

– Denne personen skal rett og slett jobbe med kvensk språk på ulike måter, forklarer Hilde.

Derfor er kriteriet for stillingen både muntlig og skriftlig kunnskap i kvensk. Arbeidsstedet for denne nye fulltidsstillingen skal være Børselv.

– Gjennom de siste to årene har jeg opplevd en positiv økning av midler til kvenske prosjekter, og det er jeg veldig glad for. Det har gått sakte lenge, men nå går det endelig framover, smiler Skanke.

Utlysningen skal komme i begynnelsen av mars.