Gyrid Øyen er i innspurten på sin doktoravhandling. En pris vunnet sammen med Trine Kvidal-Røvik for beste forskningsartikkel  – bidrar temmelig sikkert til motivasjonen. (Foto: Arne Hauge)

 

Gikk til topps med forskningsartikkelen «Yhđessä – Sammen om kvenske virkeligheter.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Vår kollega Gyrid Øyen har sammen med Trine Kvidal-Røvik fått prisen for årets artikkel i Tidsskrift for kjønnsforskning», kunne Vadsø museum – Ruija kvenmuseum nylig melde. Begge navnene er kjent i kvenske kretser, og artikkelen de vant pris for, inngår i et større forskningsprosjektet IMMKven som også Ruijan Kaiku ved flere anledninger har skrevet om. Prosjektet handler i korte trekk om hvordan det kvenske kommer til uttrykk i dag. Artikkelen står publisert i fjerde utgave for 2021, i et tidsskrift som for øvrig er inne i sin 45. årgang.

Gyrid Øyen vant prisen sammen med Trine Kvidal-Røvik. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

«Yhđessä – Sammen om kvenske virkeligheter: Situering og akademisk ansvarlighet i forskningsprosessen», lyder det hele og fulle navnet på artikkelen. Den inngår i det større forskningsprosjektet IMMKven, som handler om hvordan det kvenske kommer til uttrykk i dag. Du kan lese Øyens og Kvidal-Røviks artikkel her:

Yhđessä – Sammen om kvenske virkeligheter

– Vi er i sluttfasen og har støtt på en del floker som vi kaller det, knyttet til vår posisjon som forskere. Disse flokene ønsket vi å se nærmere på for å finne ut hvordan vi kan forske på kvenske virkeligheter fra ulike ståsteder, sier Øyen overfor prisutdeleren. Nærmere bestemt Kilden kjønnsforskning, en faglig uavhengig avdeling i Norges forskningsråd. Les mer her:

Pris til artikkel om kvensk kulturarv

Museet skriver også om en annen av Gyrid Øyens artikler, den kom på tampen av november i år og blir anbefalt som førjulslesning for alle med interesse for kvensk og museum. Her er lenke til den:

Kulturarvsproduksjoner for barn og unge som verktøy for gjenreisning av kvensk minoritetskultur