Årets festivalåpning ble holdt på Vadsø bibliotek. (Kuva: Sander Larsson Framnes)

 

Onsdag 1. juni kunne Petter Snekkestad, sammen med et panel av nye kvenske stemmer i litteraturen, erklære Kvenfestivalen – Kväänifestivaali 2022 for åpnet.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Det er mange aktører bak festivalen, som samarbeider side om side for å levere fem dager med spennende innhold til festivalgåerne, opplyser festivalsjef Raymond Olufsen.

– Jeg vil gi ut en takk til arbeidsgruppen som står bak festivalen. Det er Vadsø Bibliotek, Nord-Varanger Kvenforening, Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum, Vadsø Historielag, Utleieservice Nord og Språksenteret i Vadsø. Jeg vil også gi en stor takk til de som har sponset festivalen finansielt, som er Troms og Finnmark Fylkeskommune, Kulturrådet, og vi har mottatt en skjerv fra Heia Vadsø, sier Raymond før han gir ordet til Petter Snekkestad, museumsdirektør ved Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum, som i år fikk gleden av å åpne festivalen.

Snekkestad brukte ordet til å ta for seg den kvenske oppblomstringen og den kvenske våren, som har forteller at vi for øyeblikket befinner oss midt i.

– I etterkrigstiden var det lite fokus på det kvenske, før Innvandringsmonumentet ble avduket. De 44 årene mellom avdukingen av det kvenske monumentet og åpningen av det nye kvenmuseet, som var store milepæler, er de to materielle manifestasjonene av en kvensk oppvåkningen eller kvensk bevissthet, sier Snekkestad.

Kvenske stemmer i litteraturen

Leder av Vadsø Historielag, Trygg Jakola, fungerte som konferansier under foredraget.

– Overskriften for festivalen er «kvensk vår», og det at vi kan sitte her med tre forfattere som skriver om det kvenske, er et godt tegn på den kvenske våren, fortalte lederen.

Den yngste av forfatterne var M.Seppola Simonsen, som debuterte tidligere i vår med diktsamlinga Hjerteskog/ Syđänmettä hos Flamme forlag. Boken er en diktsamling, og tar for seg alle sidene ved det kvenske, og det å «finne sitt kvenske», som Seppola sa det.

En annen dikter på scenen var Marie Konstanse Skogstad, som debuterer til høsten. Hun skriver på diktsamlingen Tanker om et tapt språk, som tar for seg opplevelsen av å miste det kvenske, og søken etter kulturen sin. Både Konstanse og Seppola var vinnere under Ruija Forlags skrivekonkurranse.

Forfatterne mottok boken Fjellets og havets folk – Tunturin ja meren kansa som gave. (Kuva: Sander Larsson Framnes)

Laila Lanes tar en annen vei innen litteraturens verden, med boken som hittil faller under tittelen 2% Norsk. Hun beskriver den som en bok hun skulle ønske hun kunne støtte seg på da hun først fant ut om sin kvenske kulturarv, og ville dykke dypere i den kvenske verdenen. Den tar for seg alt fra historie til kultur, og personlige beretninger. Debuten er ventet til sensommeren.

Etter en forholdsvis rolig åpning har Vadsø fire dager til med kvensk festivalinnhold i vente.

Les også: Slik blir Kväänifestivaali 2022