Hvilket flagg er det riktige kvenske flagget i følge kunstig intelligens? (Illustrasjonsfoto: Tale Igeland Eilertsen)

 

Kunstig intelligens mener det kvenske flagget ser helt annerledes ut enn det vi heiser den 16. mars. 

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Artificial Intelligence, kunstig intelligens, eller AI for kort, er meget omdiskutert i dag. Noen lærere frykter at elever skal bruke programmer som ChatGPT for å jukse på eksamen, mens andre mener det kan være et nyttig verktøy for bedre læring.

Vi ønsket å teste hvor intelligente disse ‘botene’ egentlig er, og ba ChatGPT og Snapchat AI om å forklare det kvenske flagget. Begge fikk samme spørsmål, og svarene vi fikk var både forskjellige fra hverandre, men også forskjellig fra det egentlige flagget.

ChatGPT forklarer oss fargene på flagget, og hva de forskjellige fargene symboliserer.

Vi får vite at blått symboliserer vann og havet, gult representerer solen og lyset, mens det røde symboliserer jorden og kvensk kultur. ChatGPT forteller også at flagget er designet av Rolf Jacobsen i 1996, og  godkjent Kvenlandsforbundet i 1997. Rolf Jacobsen var for øvrig en norsk lyriker og journalist som døde i 1994, og Kvenlandsforbundet vedtok flagget for eget bruk i 2009.

Snapchat AI forklarer oss et helt annet flagg igjen.

Dette flagget er rødt og blått, med en hvit sirkel i midten. Her forklares det den hvite sirkelen representerer midnattssola, og symboliserer det arktiske landskapet i Nord-Norge. Også her fortelles at flagget ble designet 1996, og offisielt anerkjent i 1997.

Det egentlige flagget

Kvenflagg illustrasjon. (Foto: Kristine Jonas)

Det kvenske flagget vi heiser på blant annet Kvenfolkets dag er dette. Ett blått flagg med Kvenrosa som motiv. Flagget ble designet av Bengt Johansson-Kyrö i 2006, i forbindelse med en tegnekonkurranse arrangert av Kvenlandsforbundet. Kvenlandsforbundet vedtok flagget i 2009, og i 2017 ble det også vedtatt som offisielt flagg av Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto på deres landsmøte.

Siden den gang har det kvenske flagget blafret over hele Norges land på Kvenfolkets dag.