Den skogfinske reisen i dokumentarfilmen «Fremmed blod» – er nå tilgjengelig også mellom to permer. (Foto: Fremmed blod/Marte Heie Hallem/NRK)

 

Marte Heie Hallem har allerede laget dokumentarfilmen «Fremmed blod.» Nå kommer boka.

 

Lill-Vivian Hansen

 

Marte Heie Hallem. (Foto: Privat)

– Da jeg var ferdig med filmen, kjente jeg at jeg ville finne ut mer om min skogfinske arv. Jeg hadde aldri trodd at mine formødres liv skulle få sånn betydning for meg, men det har de. Reisa jeg har vært på, har endret min oppfatning av hvem jeg er og hva det vil si å være norsk, sier filmskaperen Marte Heie Hallem.

Fremmed blod 

Ifølge Hallem er filmen Fremmed Blod en av de mest sette enkeltstående dokumentarfilmene på NRK i 2021. Nå kommer boka som går enda mer i dybden på den skogfinske reisen. 

Hallem mener prosessen med film og bok har gjort henne mye mer bevisst sin egen identitet, og i dag er det naturlig for henne å si at hun er både norsk og skogfinsk.

Boklansering

Den 9. desember lanseres boka «Fremmed Blod» på Stiklestad Nasjonale Kultursenter i Verdal. Samme dag sendes også boka ut til alle som har forhåndsbestilt den rundt omkring i det ganske land. Forfatteren sier selv dette om veien fram mot utgivelse:

Les også: – Du er kanskje mer ei slags finnkjerring

–Boka Fremmed Blod er et frittstående verk som ble skrevet i etterfølgelsen av filmen med samme navn. I prosessen med boka har jeg hatt enestående god hjelp av historikere på Finnskogen, både på norsk og svensk side, samt i Finland og i Trøndelag, sier Hallem.

Visuelt verk

Fremmed blod blir gitt ut på produksjonsselskapet Scene Midt AS, som produserer film, teater, musikk og bøker.

Dokumentarfilmen som ble bok. (Omslagsfoto)

– Jeg har hatt ei bok i bakhodet mens jeg har jobbet med filmen. Den følger samme reise som vi gjorde i filmprosessen, og spinner omkring min og min datter Andrea sin oppdagelsesferd Norden på tvers, i skogfinsk kultur og historie. Boka går dypere i kildene enn filmen hadde anledning til å gjøre. Den er også blitt et visuelt praktverk, vil jeg si. Albertine Vestvik har laget ei fantastisk fin bok med lekker grafisk design, et rikholdig billedmateriale, samt med fine illustrasjoner og informative kart, sier Marte.

– En nordisk minoritetshistorie 

Forfatter Ingrid Storholmen har språkvasket Hallems bok, og sier følgende om verket:

«Ved hjelp av både fakta og fiksjon får Marte Hallem på godt og gripende vis fram historia til skogfinnene, en nordisk minoritetshistorie det er viktig å kjenne til og anerkjenne. Boka er et nødvendig supplement til framstillinga av vår felles fortid. Ei fortid som det fremdeles finnes spor etter i genene til mange nordmenn, men ikke i tradisjonelle historiske formidlinger, verken i sakprosa eller i skjønnlitteratur. Marte Hallems bok forener dette, gjennom grep som dramatisering av sine formødres tanker og tilstander, og skogfinsk religionsutøvelse i hverdagslivet, får vi et troverdig innblikk i hvordan livet den gangen kunne ha vært. Historien får pust, det skrikes i fødselssmerter, det gråtes over en grav, det brennes skog for å dyrke rug, og gjennom disse transgenerasjonelle fortellingene kan vi kjenne lukten av granbar fra bålene, føle varmen fra badstuene og få historiene så nære at de rører oss.»

Mange sider og stor skogfinsk interesse. Rikelig å fordype seg i.