På Halti Kvenkultursenter får barn og unge lære mer om lafting, smiing og annet kvengøy i dagene før Kvenfolkets dag. 
Arkivfoto: Halti Kvenkultursenter

 

Lafting, smiing og kvensk rap er bare en liten del av det elevene i Nordreisa får brynt seg på under «Kvensk uke». 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Kommende uke får barn og unge i Nordreisa god innføring i kvenske tradisjoner. I anledning Kväänikansan päivä – Kvenfolkets dag har nemlig skolene og barnehagene i kommunen fått invitasjon til å delta på flere ulike formidlingsopplegg på Halti.

– Dette kvenrelaterte formidlingskonseptet, som kom i gang i 2018 etter skoleinitiativ, går under navnet «Kvensk uke», forteller Pål Vegard Eriksen ved Halti Kvenkultursenter.

Han forteller at Kvensk uke er et samarbeid mellom flere ulike virksomheter, og i år er det Halti kvenkultursenter, Halti nasjonalparksenter, Nord-Troms Museum og Kvensk institutt som står for innholdet i formidlingstilbudet.

– Det artigste er at initiativet til den kvenske uka har kommet fra skolene selv. Det er de som har vært på oss og ønsket dette, forteller Eriksen.

Får prøve selv

Han kan fortelle at elevene får innføring i det kvenske, tilpasset aldersgruppe og skoletrinn. For eksempel får elevene på 5.-7. trinn både delta på et 45 minutters opplegg om kvensk kultur og historie gjennom Nord-Troms Museum, pluss en skoletimes innføring i kvensk språk gjennom kvenkultursenteret.

– Vi ser filmen «Karine og den forsvunne regla». Underveis lærer elevene kvensk uttale, ukedagene, samt teksten på Karines regle. Til slutt ser vi videoen der Karines regle er blitt til en rap, og nå som elevene kan regla blir de med og rapper, forteller Pål Vegard Eriksen.

Åttendeklassingene får lære om tjæremile og lafting gjennom et samarbeid mellom nasjonalparksenteret og kvenkultursenteret.

– Lafting er praktisk opplegg, så der får elevene selv prøvd seg på byggeteknikken, sier Eriksen som selv skal holde foredrag om tjæremila.

I tillegg får åttende til tiende trinn lære om smikunsten på museet, mens de aller yngste barna får innføring i lafting og kvensk språk.

Rognbollesuppe og lafteverksted

Kvenuka toppes med Kvääniauantai, en solid feiring av Kvenfolkets dag på lørdagen. I tillegg til taler og kvenske sanger, serverer ordføreren kake, museet har åpent på sine ustillinger, mens biblioteket viser frem bokutstilling. Nordreisa husflidslag har kafésalg hvor man blant annet får kjøpt den lokale delikatessen rognbollesuppe. I tillegg får barna prøvd seg på lafting på et eget lafteverksted.

Klokken 12.30 holdes foredraget «Kvener, kulturarv, turisme» ved Kjell Olsen, Trine Kvidal-Røvik og Stein R. Mathisen, samtidig er det Kvensk eventyrstund på Biblioteket. Rett etterpå vises filmen «Ingen riktig finne/Laulu koti-ikävästä».