Musiker Kristin Mellem har produsert Ruijas konkylier. (Foto: Pressefoto)

 

Tverrkunstnerisk samarbeid bak bestillingsverk til Paaskiviikko 2021.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

For aller første gang i festivalens historie kan Paaskiviikko presentere et bestillingsverk.

Nyheten kommer fra Halti kvenkultursenter, i form av ei pressemelding sendt ut søndag 30. mai i år. Urpremieren på «Ruijas konkylier» foregår fredag 11. juni og lørdag 12. juni, henholdsvis ved Senter for nordlige folk i Kåfjord og Halti kulturscene i Nordreisa.

– Dette gleder vi oss til. Vi har veldig stor tro på at møtet mellom skapende kunstnere fra ulike felt vil gi spennende synergier, men også tankevekkende og minnerike opplevelser for publikum.

Det sier festivalkonsulent Tove Raappana Reibo, om det som omtales som et «varmt og poetisk møte med kvenske salmer og folkemusikk formidlet gjennom musikk og visuelle uttrykk.»

Høy kvalitet

Bak produksjonen av Ruijas konkylier står Mellemspell AS ved Kristin Mellem. Sammen med et håndplukket lag av musikere og kunstnere har Mellem jobbet fram en produksjon som gjennom fortelling, musikk og bilder fordyper seg i kvenenes situasjon. Både i fortid og nåtid.

– Det er utrolig viktig at det kan utvikles kvenske kunstproduksjoner av høy kvalitet, og vi retter en stor takk til Kulturrådet som ga Paaskiviikko denne muligheten, sier festivalprodusent Tove Raappana Reibo. Foruten Kulturrådet er produksjonen også støttet av Fritt ord, Kommunal- og moderniseringsdepartementet samt Troms og Finnmark fylkeskommune.

Kjente navn

Ruijas konkylier omtales fra arrangørhold som et tverrkunstnerisk samarbeid. Publikum inviteres til å glede seg over den rike kvenske kulturarven gjennom tradisjonssalmer, kjærlighetssanger, fortelling og visuelle uttrykk. Produsent Kristin Mellem omtaler stykket slik:

– Vi har stor respekt for materialet, men ønsker samtidig å løfte salmer og folketoner inn i vår egen tid ved å ta i bruk vår tids kunstneriske muligheter, sier Mellem. Som for anledningen inviterte inn Bjørn Andor Drage til å komponere musikk. En musikk som «vever sammen tradisjonsmelodier og fortelling.» Det har, melder arrangøren, blitt et vakkert og underfullt lydlandskap som de gleder seg til å dele med publikum. Musikerne Mellem og Drage har for øvrig fått med seg Annimari Pelli med trø-orgel og sang.

Visuelt uttrykk

– Den kvenske sangtradisjonen og konteksten rundt er grunnmuren i vår fortelling. Vi ønsker å vekke tanker om verdier og tilhørighet. Som kunstnerne ønsker vi å belyse både opplevelser av kontinuitet og brudd, som jo er det spennet den kvenske kulturen befinner seg i etter mer enn hundre år med fornorskning, sier Mellem.

Det visuelle omtales som en viktig del av uttrykket i Ruijas konkylier. Det visuelle kunstnerteamet består av filmskapet Kristin Nicolaysen, visuell kunstner Åsne Kummeneje Mellem, og visuell scenograf Tor-Björn Gustavsen. Regien er ved Bente Reibo.

Ruijas konkylier sies også å være ei videreføring av forestillinga «Kaffekopp og salmebok», som hadde premiere på Riddu Riddu og Paaskiviikko i 2011.

– Det er et spennende materiale der mystikk, poesi, spenst og lidenskap er flettet tett sammen. Det er utrolig flott at flere og flere er i ferd med å oppdage dette, oppsummerer Kristin Mellem.