Tom Hugo,  Alexandra og Fred i KEiiNo er ikke helt fremmed for å bruke kvenske elementer i sin musikk. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Visste du at minst et av medlemmene i KEiiNo har kvenske aner, og at det kvensk-klingende navnet til popgruppen heller ikke er tilfeldig valgt?

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Tom Hugo, Fred Buljo og Alexandra Rotan sammen med journalist Heidi Nilima Monsen. (Skjermdump Ruijan Radio)

Det er ingen tvil om at pop-trioen KEiiNo, bestående av joiker Fred Buljo, sanger Alexandra Rotan og sanger og låtskriver Tom Hugo, har hatt et innholdsrikt år som følge av seieren i norske Melodi Grand Prix med den fengende joikepoplåta Spirit in the sky. Torsdag ettermiddag landet de i Alta etter å ha vært blant annet i New York og turnert Australia, New Zealand og omtrent hele Europa det siste halvåret.

– Det har vært godt å se litt andre deler av verden enn bare Finnmark, Kautokeino og Oslo, smiler finnmarkingen Fred Buljo lurt.

– Vi har vært på farten siden januar, og vi elsker det og har lyst til å gjøre det hver dag. Det siste året har vært superbra, legger Alexandra entusiastisk til.

Røper kvenske aner
I forbindelse med Eurovision Song Contest tok hele KEiiNo en DNA-test fra My Heritage. Her kom det fram at Fred Buljo fra Kautokeino hadde en overraskende stor prosent finske gener i seg. Svaret viste 65% finsk slektsbakgrunn.

– Fred, er du kven?

– Man vet jo aldri. Min mor er jo fra Kvænangen, og jeg kan jo nesten 100% si at jeg nok har litt kven i meg. Det tror jeg nok store deler av Finnmark har. Vi er jo en blanding av norsk og kvensk og samisk i det fylket her, sier Fred som undrer litt på hva som egentlig skal til for å kunne kalle seg for kvensk.

– Finnes det noe kven-mantall man kan skrive seg inn i, eller holder det at man anerkjenner seg som kven og har kvensk slektsbakgrunn? I så fall kan jeg nesten med 100% si at jeg garantert er kvensk, gjennom min mor sin side som har sine slektninger fra Kvænangen og Nordreisa, sier Fred som synes det er spennende å vite mer om slektsbakgrunnen sin.

– Jeg har forsket litt på slekta mi, og den viser jo også at jeg er 8% inuitt også, og jeg lurer jo veldig på hvor den delen kommer fra. Så jeg er tydeligvis en fin sirkumpolar coctail, sier han.

Symbolsk navn
«Keino» er for øvrig den kvenske betegnelsen for vei, ferdeselvei og retning, og nettopp dette har faktisk vært retningsgivende for popgruppens navn.

– Denne betydningen av ordet var jo faktisk litt av inspirasjonen bak navnet vårt. Vi jobbet blant annet med en finsk produsent og så møttes vi alle på midten, så navnet er litt symbol på det, forteller Fred.

– Hver og en av oss hadde jo også en karriere før KEiiNo, men da var først da KEiiNo viste oss veien til suksess at vi virkelig klarte det, legger Alexandra til.

Utelukker ikke kvensk retning
Men hvorvidt KEiiNo velger kvensk vei og retning på musikken med det første, er foreløpig uklart.

– Men hvorfor ikke? Veien er åpen for å si det sånn, og jeg føler at vi bare så vidt har begynt dette arbeidet med å trekke fram andre urspråk i vår musikk. Så det kommer et neste år, og det kommer et år etter der, så man vet aldri om det kanskje kan bli noe kvensk, sier Tom Hugo.

– Vi har ikke møtt noen kvener ennå, men hører jo rykter om at du (journalisten) er kvensk, ler Fred.

KEiiNo deler uansett mer enn gjerne noen tips til kvener som kunne tenke seg å lage en kvensk pop-hit.

– Først må man ha litt joik i låta, og så bør man ha en melodi som er irriterende catchy, og i teksten kan man putte inn litt abstrakte ting. Og så må man ikke minst ha en beat som passer på dansegulvet, forklarer Tom Hugo.

Urfolksinspirert plate på gang
Et av KEiiNos kjennetegn er at de bruker elementer fra samisk- og norsk folkemusikk, deriblant Fred Buljos karakteristiske joik i sine låter. Finnmarkingen kan fortelle at de kontinuerlig har lagd ny musikk mens de har vært på reise rundt i verden.

– I løpet av året har vi jobbet med vårt album hvor vi har samarbeidet med urfolk fra Australia, New Zealand og Canada. Resultatet av dette kan man få høre på albumet som blir sluppet i februar, sier han.

Buljo kan fortelle at det har vært en veldig lærerik prosess å møte forskjellige urfolk, og man føler man får et spesielt bånd når man holder på med slik musikk.

– En trenger ikke nødvendigvis å snakke det samme språket, i stedet blir musikken et felles språk, sier han.

Konsert i Alta
Lørdag holder KEiiNo sin aller første fullverdige livekonsert på City Scene i Alta.

–  Det var jo faktisk her i Alta det hele på et vis startet i februar da vi hadde vår aller første konsert nettopp på City Scene. Så det er så artig å være tilbake og møte folk igjen, sier Fred.

Trioen gleder seg veldig til lørdagens konsert.

– Det blir veldig gøy. Det vi elsker er jo å stå på scenen. Sist gang vi spilte på City Scene var det jo bare en sang, men nå har vi jo fått gitt ut noen singler til, i tillegg til at vi har lagt inn noen nye låter til settet, sier Tom Hugo som også kan røpe at det kan bli litt julestemning på konserten.

– Vi var jo nylig i New York. Det får være et lite hint, smiler han.

 

Intervjuet med KEiiNo kan også høres i Ruijan Radio neste uke.