Hvordan blir året som kommer? Kvenskeelevene i Kvænangen spådde framtiden med smeltet voks. (Foto: Katriina Pedersen)

 

Nyttårsspådom med smeltet tinn har vært en tradisjon enkelte kvener har brukt. Denne uken fikk elever i Kvænangen teste denne metoden.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

I eldre tider var det flere steder vanlig å helle smeltet tinn i snøen eller i isvann på nyttårsaften, for å spå året som kommer i de stivnede tinnfigurene som kom fram. Dette har også vært en fast tradisjon i flere kvenske, finske og svenske samfunn.

Denne uken fikk kvensk- og finskelevene i Kvænangen bli kjent med denne tradisjonen i undervisningen.

– Siden det nå har blitt ulovlig å bruke smelte tinn, smeltet vi talgelysvoks i stedet, forteller Katriina Pedersen ved Kvænangen Språksenter.

Hun forteller at elevene smeltet voksen og øste hver sin porsjon varm masse over i ei bøtte isvann. Når voksen var kjølnet og fast, holdt de figuren opp i lyset av et stearinlys for å prøve å tolke skyggene som den kastet mot veggen.

– Alle elevene fikk gjøre sin egen spådom. Blant annet ble det spådd noen katastrofer, men også lykke, fremgang og penger, sier Pedersen. Hun kan også fortelle at elevene mente at hennes figur viste en reise til Finland.

– De syntes det så ut som om figuren lignet Finland som gled over i Kvænangen, dermed mente de at jeg skulle ut på reise til Finland, sier Katriina.

Pedersen syntes det var interessant at to av elevene fikk figurer som ble tolket til katastrofe.

– Spådommene kan bety noe personlig, men det kan også vise til en global samfunnssak eller noe som skjer ute i verden. Man knytter gjerne tolkningen til ting som skjer og som man kjenner til, sier hun.

Hun forteller at det vanlige er å bruke denne spådomsmetoden på selveste nyttårsaften, men fordi det er vanskelig å samle elevene akkurat da, så valgte de å gjøre dette i første undervisningstime etter juleferien.