Mor Gustava har inspirert. Blant andre kunstneren Sigmund Lindgård, han laget akvarellen «Alle har en mor Gustava». Dette er et avfotografert utsnitt av maleriet. (Foto: Sigmund Lindgård)

 

Hvis du er i området og har en halvtime å avse, så har vi et forslag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Trine Strand. Foto: Laurine Jouk

– Jeg har lenge ønsket å vise fram forestillingen i Alta, sa Trine Strand til Ruijan Kaiku i starten av juni i år. Musikeren og skuespilleren har selv laget forestillingen, og om drøyt et døgn går det troll i ord.

Tirsdag 28. juni går nemlig teppet til side for «Mor Gustava – en kvensk historie.» På Alta biblioteket fra klokken 13 til 13.30. Vi tar med at arrangementet er gratis og i regi av den kulturelle spaserstokken og Alta Frivilligsentral. Og at dersom du ikke har anledning i Alattio, så byr det seg en ny under Kipparifestivalen.

«Ko lähet rakas lapsi, älä koskhaan unoha kotisi.»

Betyr på norsk noe sånt som at når det kjære barnet drar av gårde, må det aldri glemme hjemmet det kom fra. Å være ung og måtte legge ut på vandring, er hva forestillingen dreier seg om. Her noen flere ord:

«Året er 1868. Ei lita jente går på sine små føtter over fjell og gjennom skog. Hun holder sekken tett inntil seg, og finner mammas sterke hånd.

Det var sulten som jaget dem. Som tvang dem på vandring, vekk fra det kjente og kjære. Men hjertet er lyst og fullt av håp.

Jenta ser mot den blå horisonten, landskapet er så åpent og vidt, som himmelen selv.
Hun lukker øynene og lar vinden blåse gjennom henne og østover, tilbake til der de kom fra, tilbake gjennom skogene, over fjellene, helt hjem.

Der møter vinden ordene hun kjenner…»

Vakkert og vemodig, kan vi trygt bekrefte. Vel møtt, og klikk på lenka for mer info:

Mor Gustava