Denne sporty familien bidro sterkt til at det ble en energisk og glad dag for store og små ute i Ytrebyfjæra. Fra venstre ser vi Bark Bue Ittelin (7), mor Kjersti Bue Ittelin, Aksel Bue Ittelin (4,5) og bestemor Kristin S. Ittelin. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Folk vi møtte sa at Kvenfestivalen 2024 var en vellykket og utrolig variert tilstelning.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Den bød på noe for enhver smak, for store og små. Ting foregikk i Vadsø sentrum, på biblioteket og på kvenmuseet, men også i Bugøynes på andre siden av fjorden, for ikke å glemme landsbyspelet i Vestre Jakobselv.

Og i Ytrebyfjæra. Et populært turområde som ligger noen få hundre meter fra Vadsø og videre utover i retning mot flyplassen og bygda Kiby.

Tautrekking har meldt seg på som en naturlig øvelse når det inviteres til mangekamp i kvenkamp. Her ser vi forresten festivalsjef Raymond Olufsen idet han dokumenterer styrken til de ulike lagene. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

I Ytrebyfjæra var det mye folk denne første lørdagen i juni, og blant dem som var med på absolutt alt av aktiviteter – frilynt kvenkamp i form av tautrekking, ungebæring og frisbeegolf – var familien Bue Ittelin.

– Vi var med på barnebæringen. Det var mamma og mormor som bar oss, sier brødrene Bark og Aksel Bue Ittelin. Bark er 7 år gammel, Aksel er 4,5 år.

Barnebæring er også en fin idrettsgren å ha med på lag. Særlig i de tilfellene hvor det oppstår mangel på villige koner å bære. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Mammaen deres heter Kjersti Bue Ittelin, og mormor heter Kristin S. Ittelin. Vi merket oss at hun nådde høyt opp i flere av kvenkamp-konkurransene.

– Ja, to ganger var jeg med på å bli nummer to. Først var det barnebæring, eller for meg barnebarn-bæring. Heldigvis var det ikke for langt å bære, for det er tungt å springe her i sanda i Ytrebyfjæra, sier Ittelin. Som også utmerket seg i frisbeegolf. Kunsten å lande en frisbee oppi en kurv på stativ, en ny øvelse for henne.

– I første omgang fikk jeg det til på to kast. I superfinalen mot Synnøve var det kanskje nervene som tok meg, for da var det fire kast på meg mens hun klarte det på tre. Så bra gjort av henne, sier Ittelin.

Her tar vi med at Synnøve som Kristin nevnte, er Synnøve Thingnæs, mor til Tale Marie Thingnæs Hætta. To andre som bidro sterkt til å gjøre Ytrebyfjæra til et morsomt sted å være.

– Alt i alt en barnevennlig og familievennlig dag her ute?

Absolutt. Artig og spennende, og vi har stortrivdes hele familien, bekrefter Kristin Ittelin.

Her ser vi Tale Marie Thingnæs Hætta (9) idet hun setter en fulltreffer i frisbee-golf. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Vi tar med at det var Bark som vant i frisbee-konkurransen, selv om han syntes at tautrekkingen var aller artigst. Til spørsmål om hvem som var den sterkeste på hans lag, svarer han at det trolig var mamma Kjersti.

Samtidig med det som ble en flott dag i fjæra, var det saunafest samme sted. Anledningen var blant annet den at Varanger saunafestival var godt i gang, og som lørdag inviterte til Ytrebyfjæra for markering av den offisielle åpningen av Norges første nasjonale badstudag.

Her bød man både på tønnesauna og teltsauna, hver av dem med plass til rundt 4 til 6 personer. Noen tok seg til og med noen runder med svalende bad i Varangerfjorden i løpet av badstu-økta. I temperaturer som i motsetning til alt det andre som foregikk, neppe var særlig barnevennlige. Følg med allerede i morgen fredag for mer fra Kvenfestivalen og Saunafestivalen.

 

Først konkurrerer man på fullt alvor, etterpå er man verdens beste venner enten man ble nummer en eller to. Til venstre ser vi forresten Synnøve Thingnæs og hennes datter Tale Marie. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)