Kaffeost, gammel kvensk tradisjon. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

Kaffeost – tradisjonell kvensk/samisk kraftfôr for den tungtarbeidende! Men også til kaffekos hos bestemor.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Kanskje er du på utkikk etter et energirikt og lett måltid å ha med på turer i den frie mark? Eller har du lyst til å imponere svigermor når hun kommer over på kaffebesøk? Kaffeost er i alle fall et supert lite tilskudd for den som vil ha det lille ekstra.

Det er mange oppskrifter og gjøremåter på hvordan man lager kaffeost, og dette er kun en av dem.

Pass på så melka ikke svir seg. (Foto: Sander Larsson Framnes)

Oppskrift på kaffeost:

3 liter helmelk

1 liter kulturmelk

Hell helmelka i en stor gryte og kok opp. Rør ofte om.

Når melka koker, tilsetter du kulturmelka.

Rør forsiktig om, helst med en hullsleiv.

Ta så kjelen av varmeplata og la stå en halvtime med lokk. Du skal ikke røre om, ellers sprenger osten ikke.

Sjekk om ostemassen har skilt seg, og løft (ikke hell) innholdet gjennom en sil. All melka skal slåes ut.

Press ned på ostemassen i silen for å få mest mulig av melka ut.

Hell ostemassen over på et kjøkkenhåndkle lagt utover et stort fat. Fordel massen ved å trykke den utover fatet til en jevn to til tre centimeter tykk masse.

Fordel ostemassen jevnt. (Foto: Sander Larsson Framnes)

Legg så et fat til over osten, og tyng ned fatet med noe tungt. Her skal det være press på osten.

La osten stå i press over natta eller i sju timer før den tas ut (ikke i minusgrader ellers blir den vassen).

Når osten er ferdig presset må den stå til tørk i noen dager, ellers løses den opp i kaffen.

Vi tørker den videre i kjøleskapet. Den skal ikke legges i plast, men heller i gassklut eller lignende. Da kan den holde lenge. Legg en ekstra klut under osten for å slippe til mer luft fra undersiden, slik sikrer du raskere og jevnere tørking.

 

Om kaffeost fra boken «Syv sorter – historier fra kjøkkenbenken»:

«Folk hadde mye tungt arbeid før i tia. Hvis det va tung jobb, så visste man at då blei det kaffeost. Kaffeosten va mektig. Fikk dem ost i kaffen, då kunne dem arbeide lenge igjen.»

Kaffeost klar til tørk i gassklut. (Foto: Sander Larsson Framnes)