Filmen «Elina – som om jag inte fanns» har vunnet priser verden over. Og Bibi Andersson vant en pris for beste birolle for sin tolkning av Tora Holm, den egenmektige lærerinna som for en hver pris skal få sine unger til å prate svensk. (Foto: Filmlance International AB Kinoproduction Oy)

 

– Vi valgte kinosalen som har mest plass, så nå håper vi folk gleder seg til film, sier Kristin Nicolaysen fra Alta Kvenforening/Alattion Kvääniseura. 

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Filmen om Elina har vunnet en rekke barne- og ungdomspriser og har seks års aldersgrense. Den egner seg for hele familien og kanskje spesielt godt for barn fra ti år og oppover. Så ta med barna og ungdommene og kom på kino, sier Kristin Nicolaysen, som i disse dager holder på med å strekke ut kvenfolkets dag i lag med Alta kvenforening. Det er så mye som skjer, bekrefter den museumsansatte filmskaperen, uråd å få plass til all moroa på en og samme dag.

Filmen vises i samarbeid med Alta filmklubb, på Aurora kino klokken 18.45 i kveld torsdag 17. mars.

«Med en landsbygdens 1950-årsskildring om formynderi, språkforvitring og ungt opprør, vakte Klaus Härö oppmerksomhet i sin debut i filmverden», skrev Jon Asp fra det Svenske filminstituttet om filmen. Det var så sent som i 2015, om en film som kom på markedet 12 år tidligere.

Kort fortalt går Elina på skole, men lærer Tora Holm nekter henne å prate finsk. Alle skal snakke svensk. Asp ser et bittert poeng i dette, han skriver:

«Sett i det lyset var det noe av en ironi at filmen også ble utpekt som Finlands Oscarbidrag, men at den ikke fikk lov til å konkurrere om de finske Jussi-statuettene, fordi bare 48 prosent av filmen ble regnet som finsk, dette til tross for at regissøren var finlandssvensk. I stedet fikk den 32-årige langfilmnovisen Klaus Härö trøste seg med andre festivalpriser verden over, de fleste med barnefilmstilknytning.»

Som vi skjønner, i filmen gjør Elina opprør mot forsvenskning, spørsmålet er om bygda tør å bakke henne opp? Svaret er å finne på et lerret i kveld.

Les mer om Elina hos Svensk filminstitutt