Vi prater med Kristine Jonas i dagens sending. Anledningen er Kvenungdommen, de står på som aldri før. (Foto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Hei alle sammen. Æ heter Frank Halvorsen og er klar for ny fyldig sending fra Ruijan Radio.

Faktisk er det vår sending nummer 101, på dagen etter Kvenfolkets dag, hvor vi blant annet skal høre at Kvenungdommen har fått mange nye medlemmer. Så mange at de endelig kunne velge og vrake for å skaffe seg et fulltallig styre. Det altså etter Kvääninuorets årsmøte som fant sted sist helg i Nesseby lengst nord i landet.

Vi skal også snakke om at det å skilte kvenske stedsnavn blir stadig bedre, og sist ut er skilting av flyplasser. Vi skal også til Alta der iskunstner Laila Kolostyak nylig lagde kvensk iskunst. Anledningen var en tjuvstart på Kvenfolkets dag, og målet var verdens største kvenrose i is.

Til tross for at Alta er stor og viktig i nordnorsk sammenheng, henger byen etter på det kvenske området. Det jobbes det nå med, noe Kurt Johnsen fra Alta kvenforening, Alattion kvääniseura skal fortelle mer om. Stikkordene er kvensk barnehage og språksenter.

I dag skal vi naturligvis også ha vår faste språkopplæring. Også denne gang utfordrer vi vår mann i Nordreisa, Pål Vegard Eriksen, til å snakke med oss rundt dette med kvenske stedsnavn.

Vi høres.