En sommerleir for å lære språk er en fin ting både for store og små. (Illustrasjonsfoto: Meän kulttuurikehto)

 

Pakke reiseveska og ta turen over til Sverige i sommer?

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Tornedalsteateret inviterer til språkleir. Rettere sagt språkreir. Kielipesä,

All erfaring tyder da også på at dersom du for alvor og med høyt tempo vil lære et språk, så må du oppholde deg sammen med folk som snakker det aktuelle språket – samtidig som du nekter å gi hjernen din mulighet for å «rømme unna», i vårt tilfelle i form av folk du kan snakke norsk med.

Språkreiret i Suaningi i Pajala kommune starter fredag 16. august og varer til og med søndag 18. august. Tre innholdsrike dager, og selv om det er lenge til, er det verdt å merke seg at påmeldingsperioden går ut torsdag denne uken.

Det er Tornedalsteateret som står bak leiren, som fylles med aktiviteter som fiske, teater, snekkerier, sang, leker og så klart mye god mat i godt selskap.

«Først til mølla gjelder, bare rundt 40 plasser», melder arrangøren. Leiren er for øvrig gratis.

Institutt for folkeminne Isof har laget seg en kalender over det som skjer i meänkieli-land framover. Her merker vi oss at det onsdag denne uken holdes et seminar om språkteknologi, kanskje noe for dem her til lands som jobber innenfor dette viktige feltet, der også kunstig intelligens kommer inn for full fart.

Mer jordnært blir det trolig når Gällivare, den svenske kommunen med grense mot Norge, er vertskap for minoritetsspråkfestival. Det skjer også i august i år, med nevnte Isof som arrangør. «En liten festival med et stort hjerte» heter det i beskrivelsen, hvor naturligvis også meänkieli er med på lag idet man inviterer til musikk, teater, håndverk, fortellinger, barneaktiviteter, forelesninger og mye god mat.

Midt i sommerferien er det forresten Tornedalingenes dag. Meänflaun päivä. Den 15. juli, dagen som første gang ble feiret i 2007, den gang av foreningen Meänmaa i Øvertornå før dagen etablerte seg fast fra og med 2015.

Syns du det er for lenge å vente mellom våre hjemlige kvenske festivaler? En tur til Tornedalen kan være løsningen.