Reidar Särestöniemi om bord på en fiskebåt i Vadsø på 1960-tallet. (Foto: Särestöniemi-museo/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum)

 

Utstillingsåpning torsdag ved Ruija Kvenmuseum.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Undertittelen på fotoutstillingen som åpner 30. mai klokken 19 ved Vadsø museum-Ruija kvenmuseum – er «I Reidar Särestöniemis fotspor fra Ruija till Särestö.»

Det handler om kunstneren Reidar Särestöniemis liv og virke. Museet skriver på sine hjemmesider:

«Reidar Särestöniemi (1925-1981) var en finsk billedkunstner med aner fra Vadsø. Han bodde på gården Särestöniemi i Kittilä som i dag er museum om hans liv og virke. Natur og mytiske dyr er sentralt i kunsten hans, samt de lapplandske myter og fortellinger. Fargene er også en viktig del av bildene hans som også henter inspirasjon fra det nordlige landskapet.»

I anledning åpningen blir det foredrag ved Anne Koskamo, hun er direktør ved Särestöniemi-museo. Videre kan vi melde at utstillingen åpnes av Øystein Strand, hen er avdelingsdirektør for kunstnerisk produksjon og formidling hos Kulturdirektoratet.

Arrangementet er gratis og inngår som en del av Kvenfestivalen – Kväänifestivaali 2024. Som du kan lese mer om her:

Er folket klar for en tur til Vadsø?

Når det gjelder Reidar Särestöniemi, så opplyser Kvenmuseet at han regnes for å være en av de mest kjente kunstnere fra Finland. Blant annet kjent som en «fargealkymist» idet bildene ble skapt gjennom komplekse prosesser som selv ikke i dag kan forstås fullt ut.

«Han elsket hunder, dyr og natur. Men å velge et kunstneryrke ble sett som avvik fra «ordentlig arbeid». Reidar passet ikke til tidens standard. Også fordi han var homofil, noe som var forbudt mesteparten av hans liv, og som skapte et visst utenforskap i samfunnet rundt han. Han omga seg med en viss mystikk. Men etter hvert som anerkjennelsen kom fra utland og større byer, ble han også anerkjent lokalt.»

Vi tar med at utstillingen står framme hele sommeren til og med søndag 18. august, og at den kort sagt forteller om Reidars røtter både i Vadsø og i Särestö. Den gir dermed god bakgrunn for hans nære forbindelse med Ruija og Vadsø.