I skikkelig Kyläpeli-ånd er det tidvis svært folksomt på scenen. Her fra fredagens visning av årets hovedforestilling: Satumaa/Eventyrlandet. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Den nye forestillinga får gode tilbakemeldinger, og både publikum og arrangører er fornøyde.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det er høst og Kyläpeli-tid i Nordreisa. I løpet av tre kvelder (7. til 9. september) avholdes landsbyspelet med tre forestillinger, som tar nesten 300 heldige publikummere cirka 120 år tilbake i tid.

Årets landsbyspel er ikledd en flunkende ny drakt, i form av nye rammer og omgivelser. Det er nemlig aller første gang spelet gjennomføres i sin helhet på ærverdige Kuivakoski (Tørfoss kvengård). Og her får publikum oppleve den rykende ferske forestillinga Satumaa/Eventyrlandet.

Ruijan Kaiku fikk overvære dag to. Og med de kvenske værgudene på riktig side, kunne de tilreisende nyte en forrykende forestilling i et nydelig høstvær og 20 varmegrader.

Ypperlig formidling

Kvengården i Reisadalen er Nord-Troms museums hovedanlegg i Nordreisa kommune, og en av dem som er fornøyde med landsbyspelets nye lokasjon er museumsdirektør Kaisa Maliniemi.


Kaisa Maliniemi, direktør ved Nord-Troms museum, var til stede som vertskap på Kuivakoski/Tørfoss kvengård under Kyläpeli 2023. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Dette bidrar til å gjøre denne gamle, verdige gården levende, og det er helt fantastisk, sier hun.

Hun mener det er verdifullt for museet å bruke Kuivakoski/Tørfoss kvengård på denne måten.

– En av våre viktigste oppgaver er å formidle kultur og historie, og dette er en ypperlig måte å gjøre det på, og publikum er veldig begeistret, sier Maliniemi.

– Helt fantastisk

Forestillinga ble avsluttet med stående applaus fra publikum. En av de som var til stede i folkemassen var Bente Nordhagen, og hun var veldig begeistret for det hun akkurat hadde fått oppleve.

– Min umiddelbare reaksjon er at dette er helt fantastisk. Se de kulissene, det er 20 varmegrader og det er en fortelling som er helt suveren. Alle jeg har hørt rundt meg nå har vært over seg av begeistring.


Bente Nordhagen var «som vanlig» på plass blant Kyläpeli-publikummet og hadde bare godt å si om det hun fikk oppleve. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Nordhagen har fått med seg nesten samtlige år med Kyläpeli siden oppstarten i 2017, uten å ville sammenligne årets utgave for mye med det som har vært.

– Dette var helt annerledes enn tidligere. Men det også noe med at jeg for egen del har kommet meg lengre i forhold til det kvenske. Jeg står på et annet sted nå enn tidligere, så det passer veldig greit at også denne fortellinga forandrer seg, sier hun.

Om Satumaa/Eventyrlandet

«Mange har allerede reist til Amerika, og nå er det Minnas tur å forlate familien og alt som er kjært for å prøve lykken i det store utland. Hennes reise forårsaker uforutsette hendelser der hjemme, og mange opplever at drømmen om frihet slett ikke er så enkel å oppnå. Familie, kjærlighet, tro og overtro smeller sammen med livets skyggesider i ei forestilling inspirert av vår egen historie.»

Kilde: landsbyspel.no

Hun tror denne type forestillinger kan bidra til at folk kan utvikle sitt forhold til det kvenske.


90 publikummere fikk tak i billetter til fredagens forestilling før alt var revet vekk. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Jeg har hørt folk som for bare noen år siden kanskje ikke ville snakke om at de var kvener i det hele tatt, som nå forteller historier og tar del i ulike aktiviteter knyttet til det kvenske.

Men hun vil ikke kalle det en oppvåkning.

– Jeg føler liksom at det har kommet litt lengre enn det, sier Nordhagen.

Hun er heller ikke fremmed for å ta turen tilbake til Kyläpeli neste år.

– Så sant jeg kan, så skal jeg det, sier hun.

Fyrverkeri

Også fra arrangørhold var fornøyelsen stor etter to av tre gjennomføringer.

Lise Brekmoe er produsent for Kyläpeli 2023, hun er manusforfatteren bak den nye forestillinga, og har i tillegg en rolle på scenen.

– Jeg er kokfornøyd. Det er helt fantastisk. Dette er en gjeng som virkelig har stått på, spesielt de siste ukene, men egentlig siden i vår. De har lest manus, pugget og øvd. Og så kommer dette sammen takket være Jussi Salminen som er en fantastisk regissør, skryter hun.

– Jeg synes det ble et fyrverkeri av en forestilling og er veldig stolt.


Fortsatt bak sminken, men i alle fall langt mindre alvorsstemt etter at sceneteppet var lukket. Lise Brekmoe har hatt en finger med i det meste knyttet til årets landsbyspel. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Også hun opplever at publikum har vært begeistret for den nye forestillinga.

– Vi har fått fantastiske tilbakemeldinger, og jeg har fått meldinger fra folk som har vært og sett på. Noen gråt, gode tårer håper jeg, og det er mye latter. Folk melder om en frisk forestilling som inneholder hele spekteret av følelser, avslutter Brekmoe.

Ruijan Kaiku kommer tilbake med mer fra Kyläpeli 2023.