Representanter fra styrene i Kvääninuoret, Met Nuoret og Karjalazet Nuoret Suomes deltok på møte i Helsinki i 2021. (Foto: Kvääninuoret – Kvenungdommen)

 

I morgen markeres den internasjonale ungdomsdagen, og i år har vi rekordmange unge mennesker, både i verden og i det kvenske.

 

Tale Igeland Eilertsen
Tale@ruijan-kaiku.no

 

Samtlige organisasjoner som jobber med det kvenske og det norskfinske anser tilfang av unge medlemmer som avgjørende for videre vekst og utvikling. I den anledningen passer det å nevne at den 12. august markeres FN’s internasjonale dag for ungdom. FN informerer også om at vi nå har den største ungdomsbefolkningen i menneskehetens historie.

Rekordmange unge

Ikke bare er det rekordmange ungdommer i verden, men det er også rekordmange medlemmer i Kvenungdommen – Kvääninuoret. Under årsmøtet tidligere i år bikket ungdomsorganisasjonen 200 medlemmer, et tall som fortsetter å vokse.

– Det er så mange unge som begynner å engasjere seg. Det er så flott å se, og veldig positivt, sa tidligere leder Åsne Kummeneje Mellem til Ruijan Kaiku i 2021.

Når Mellem gikk av som leder i vinter, hadde hun sittet på lederrollen siden 2019, altså i fire år. Når hun tok over stafettpinnen hadde ungdomsorganisasjonen 63 medlemmer, og å hennes siste dag nådde de 200. Hun opplevde altså en økning på over 200 prosent.

Viktig med engasjerte sjeler

Når FN’s internasjonale dag for ungdom markeres, settes søkelyset på de ulike utfordringene og problemene som særlig unge støter på. Det er også en dag som understreker hvor viktig ungdommens deltakelse er i samfunnet. Dette er en kjent sak i det kvenske samfunnet, da det trengs unge engasjerte sjeler for å bevare både det kvenske språket og kulturen. Kvenungdommen fryder seg over medlemsvekst, og understreker viktigheten av unge folk å utvikle det kvenske samfunnet.

– Det kjennes godt å vite at vi har en gjeng med motiverte ungdommer som har lyst å skape det kvenske miljøet vi selv har savnet, sa Kvenungdommens leder Kristine Jonas til Ruijan Kaiku da hun overtok etter Mellem.

Ruijan Kaiku benytter anledningen til å ønske alle ungdommer gratulerer med dagen.

Her kan du lese mer om hvorfor FN markerer ungdommens dag: Internasjonal ungdomsdag