De som følger Ruijan Radios sending direkte på Radio Altas plattformer klokken 11.00 i dag får høre en saftig godbit fra Nesseby før alle andre. 

 

Agnete (Pressefoto)

Nessebyjentene Agnete Johnsen Saba og Emelie T. Nilsen ble kjent over natten da de i 2008 vant MGP jr med The BlackSheeps og den fengende låta «Oro jaska beana». Fredag slipper Agnete låta Beginning of the end som hun har skrevet med barndomsvenninna Emelie. De av våre lyttere som følger oss på Radio Altas plattformer torsdag klokken 11.00 får høre den nye låta og et eksklusivt intervju med både Agnete og hennes kvenske gitarist og låtskriver. På grunn av sperrefrister fra plateselskapet må dessverre våre podcastlyttere vente til fredag for å få med seg dette.

Podcasten i linken ovenfor er dermed uten intervjuet og låta til Agnete og Emelie. Oppdatert podcast legges ut i morgen, fredag, i en egen sak.

Fuglereir på fjellet

Ruijan Radio har denne uken funnet fram et lite vers om et fuglereir på fjellet i boka «Ei sole sorrakieli» som de skal prøve å oversette og analysere. Det er egentlig en liten sang fra Bugøynes og Vestre Jakobselv.

Aurinko paistaa vettä sattaa,
taisi tulla kesä,
minä löysin tunturista,
pikku linnun pesän

Amerikalainen?

Denne gangen gir bryggemester Ole Kristian Gaski oss en innføring om hvordan man kan se om ølet er ferdigbrygget eller for «ungt», samt hvordan de avgjør hvordan kvaliteten på produktene skal være. Heidis latterkrampe av sin egen vits i innslaget kan ha sammenheng med at hun har kommet til brygg nummer 5 i ølsmakerunden den kvelden.

I studio blir det også ølsmaking. Meningen var at Ruijan Radios kvenske ekspertpanel skulle teste IPA’en Amerikalainen fra Quænbrygg, men det kan se ut til at «noen» tok med feil flaske, dermed er det noe uklart hva som faktisk ble prøvesmakt denne uken. Stemningen i studioet er litt bitter, men mest på topp.

Faste spalter

Som vanlig loser Professor Emeritus Einar Niemi lytterne videre gjennom kvensk historie. Denne gangen forteller han litt om hvilke begreper kvener og norskfinner har brukt om seg selv.

Så runder vi av med en praktisk hjemmelekse til Martin, hentet fra en av parallelltekstene i Ruijan Kaiku: «Ikävä assii, mutta hän sanoi ei»

Kventimen

Denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.