Podcast med Martin Hovden og Heidi Nilima Monsen.

«Hvis det ikke hjelper med badstu, brennevin eller tjære, er nok døden nære» heter det i ordtaket. Desinfisering med alkohol er allerede en viktig del av tiltak mot smitsomme sykdommer, men nylig sa en driftig nessebyværing til Sagat at det i disse tider kan være verdt å lytte til kjærringråd for å unngå virussmitte. Han foreslår at man slår tjærevann på badstusteinene og trekker dampen ned i lungene. Heidi og Martin diskuterer i denne ukens sending om dette er noe de vurderer å prøve.

Heidi tok en prat med Anne Karin Olli på hennes siste arbeidsdag som statssekretær i KMD. Hun kan fortelle at hun er svært imponert over kvenenes engasjement, og hun er optimistisk på kvensk språk og kulturs vegne.

Vi får også høre mer om kvenenes historie gjennom føljetongen fra Einar Niemis foredrag. Denne gangen forteller han litt om hvordan det kvenske folk har blitt beskrevet både som nevenyttige og arbeidssomme, men samtidig skal man ha vært umusikalske, lite billedskjønne og ha dårlig seksualmoral.

Katriina Pedersen fra Kvænangen språksenetr kommer med tips til kvenske hjemmesyslerier, vi får også høre en vits på kvensk, Martin får en hjemmelekse, det blir selvsagt også musikk og konkurranse.

Denne gangen er spørsmålet: Hva heter hun som nylig gikk av som statssekretær i KMD? Hvis du vet svaret så kan du sende det på sms til 2399. Husk å starte meldinga med AP_RA. Du må også skrive navnet ditt i sms’en. Vinneren blir trukket ut etter påske, og vil få den fantastiske Ruijan Kaiku-koppen.

Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify og Itunes.

Vi tar gjerne i mot ønskelåter og forslag til innhold. Ta kontakt med oss via sosiale medier eller heidi@ruijan-kaiku.no