Kvensk podcast med Heidi Nilima Monsen og Martin Hovden.

Da Radio Nord-Norge ønsket mer kvensk i sine sendinger ble det naturlig å samarbeide med allerede “veletablerte” Ruijan Radio. Kväänintiima den kvenske timen skal sendes ukentlig på landsdelkanalen med Ruijan-sendinga innebygd.

– Og så skal vi fylle ut sendinga slik at det blir en times kvensk-sending totalt, forteller initiativtaker Raymond Olufsen, som for øvrig er både styreleder i Radio Nord-Norge og daglig leder på det kvenske språksenteret i Vadsø.

Han forteller mer om sitt nye radio-hjertebarn i denne ukens sending.

Hiphop og rød løper
Før jul hadde Ruijan Radio besøk av den kvenske artisten og låtskriveren Thea Thomassen. Nå er hun tilbake fordi hun denne uken slipper musikkvideoen til Red Riding Hood, en hiphop-låt som handler om en helt spesiell del av Finnmarks historie.

– Temaet i låta er like aktuelt nå som det var da, sier hun.

I sendinga får du høre hva låta egentlig handler om, selv om mange tror den kan handle om noe ganske annet. Vi får også høre litt om innspillingen av videoen, og hvordan det ble slik at musikkvideoen nå lanseres med rød løper på kinoen.

Kveeni eller kvääni?

Nå på søndag avholder Norske kveners forbund – Ruijan kveeniliitto sitt landsmøte. En av sakene som skal tas opp der, er forslag om kvensk navneskifte til Norjan kvääniliiitto. Noora Ollila i Kvääninuoret forteller hvorfor kvenungdommen kommer med dette navneforslaget.

– Vi har opplevd at mange blir forvirret over bruken av kveeni, kvääni og kainu om kvener, sier Ollila.

Faste spalter

I tillegg blir det selvsagt musikk, vits på kvensk, konkurranse og kvenfakta ved Einar Niemi. Og Martin og Thea skal lære en isbryter av en hjemmelekse! Denne gangen skal de lære å spørre hvordan været er på kvensk: «Minkälainen sää tääpänä oon?»
Og i konkurranse spør vi også denne uken «Hva heter den nordnorske radiokanalen som Ruijan Radio skal ha sending sammen med framover?» Send svar på sms til 2399, merk AP_RA. Premien er den fantastiske Ruijan Kaiku-koppen.