Jo Inge Hesjevik er nyvalgt ordfører i Porsanger. Faktisk var dette første gang han tok på seg ordførerkjedet i en offisiell anledning.  Og anledningen, det var verdenspremieren for animasjonsfilmen Kivikylä. (Foto: Arne Hauge)

 

Hei alle sammen – Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Det er torsdag og som alltid er vi tilbake med en ny sending. Lover masse spennende innhold i dag.

I dag starter vi en serie for å få høre hva noen av ordførerne i kvenske kommuner sier om kvenene. Og om kvensaken.

Først ut er nyvalgt ordfører i Porsanger, Jo Inge Hesjevik (H.) Han lover nemlig å ta kvenene på alvor når han nå starter sin ordførergjerning.

Sametingsråd Runar Myrnes Balto sier at han godt forstår den kvenske misnøyen fordi årets kvenkonferanse er avlyst og sammenfattet med årets samekonferanse. Noe både kvenforbundet og kvenungdommen har tatt sterkt til ordet mot. Jeg har snakket med Myrnes Balto om dette.

Vi skal i dag også høre at de verdenskjente naboene Per Olsen og Bjørn Wirkola – begge fra Aronnes i Alta – også var kvenske toppidrettsutøvere på 50 og 60-tallet. Men, det var kun Per Olsen som ble betegnet som kven.

Det og en rekke andre kjente navn i dagens dagens sending. Velkommen skal dokker være.