Blir kvenene hengende hengende for seg selv når kommisjonen leverer sin rapport? Folk er urolige. (Arkivfoto: Liisa Koivulehto)

 

Hyvvää päivää. Hei alle sammen. Mie olen Frank Halvorsen. Tida er moden for en ny sending her på Ruijan Radio.

Vi starter med å si at det er grunn til et stort hurra. Alta får nemlig kvensk språksenter. En virkelig gladnyhet som ble kjent tidligere denne uken. Vi skal ta en prat med primus motor for det langvarige arbeidet. Han heter Kurt Johnsen og er fra Alta kvenforening, Alattion kvääniseura.

Nylig presenterte VG og enkelte lokalaviser i nord lederen for Sannhetskommisjonen, anledningen var at det stadig pågår fornorskning mot samene i Norge. Kvenene ble nevn av kommisjonsleder Dagfinn Høybråten, men bare som en parentes i den store saken. Det mener nestleder i Tromsø kvenforening, Bernt Isaksen. Han mener samtidig at mye av det Høybråten sa er bra, men ikke alt, skal vi høre.

Vi skal også høre at det kommende helg skjer mye på det kvenske området i Nordreisa. Det er Nord Troms Museum som inviterer til kvensk fotoutstilling, seminar om tvangsevakueringa og slektsforskerkurs med et særlig blikk på kvenske slekter.

Under vignetten «Min kvenske arbeidsplass» skal vi treffe sjefen på kvensk institutt i Børselv. Hun heter som kjent Hilde Skanke. En annen børselvværing møter vi når Karin Evelyn Larsen snakker om sin «Norsk-kvensk frasebok for pleie og omsorg.» Larsen jobbet i sin tid i helse- og omsorgsseksjonen i Porsanger kommune, og ga ut det som ble ei viktig bok både for ansatte og de pleietrengende.

Etter dagens sending er jeg tilbake torsdag 16. februar, som alltid klokka 11. Fram til da ønsker jeg alle en fin uke. Hyvästi.