Sannhetskommisjonen hadde garantert gjort det bedre, hvis det for eksempel var Liss Ellen Ramstad og Dagfinn Høybråten som skulle stå for servering av kvenkake og korrekt språk på teksten på gratulasjonen på Kvenfolkets dag på Stortinget. Det var det altså ikke, for det tok sistnevnte seg av på egen hånd. (Illustrasjonsfoto/arkiv)

 

Hyvvää päivää. Hei alle sammen. Mie olen Frank Halvorsen. Dagens sending blir i stor grad etterdønninger etter 16. mars som var den store kvendagen i Norge. Velkommen skal dere være.

Forrige torsdag feira vi Kvenfolkets dag med en times sending her i Ruijan Radio. I dag skal vi se litt tilbake på den store dagen og de mange arrangementene der tilbakemeldingene forteller om stor interesse og suksess.

Vi byr på reportasjer både fra Bergen, Tromsø, Nordreisa, Alta og Vardø. Men vi skal også ha en sak om hvordan feiringa på Stortinget endte. Her har jeg lenge følt for en alvorsprat med stortingspresidenten i anledning deres kvenske kaker og ikke minst deres kvenske hilsning som plutselig ble Sør-samisk, men vedkommende har vært en smule vrien å gå tak i for et radiointervju.

Vi skal også tilbake til Kvinnedagen den 8. mars da det var et stort arrangement på museet i Alta.

Som nevnt, stortingspresident Masud Gharahkhani lovte en kvensk feiring av Kvenfolkets dag den 16. mars og det ble det på mange måter. Gharahkhani hadde nok likevel ikke regnet med at der det skulle gå litt i ball der oversettere hadde blandet sammen kvensk og samisk og at Ruijan Kaiku plutselig var blitt en kvensk kake. Vi ble lovet et intervju med Gharahkhani om saken, men han var forhindret denne uka. Vi kommer tilbake med en sak om dette ved en seinere anledning.nne sendinga er Ruijan Kaiku-redaktør Arne Hauge. Jeg er tilbake torsdag 30. mars klokka 11. Fram til da ønsker jeg alle en fin uke. Hyvästi.

Det pluss mer til, for deg som henger med oss her på Ruijan Radio. Vi høres.