Sporene etter tidligere tiders gruvedrift i Kåfjord i Finnmark er ennå høyst synlige. Her arbeidet det mange kvener. (Foto: Altaposten/arkiv)

 

Hyvvää päivää. Hei alle sammen. Mie olen Frank Halvorsen. Det mørknes om kveldene, men her i Ruijan-Radio-studio er det lyst og veldig hyggelig. Velkommen til sending. 

(Trykk på de tre prikkene og velg «Play on Spotify»)

Randi Emaus fra Langfjorden som savner at Alta kommune tar tak i det faktum at det kun er tre år igjen til man skal markere 200-årsjubileum siden koppergruvene i Kåfjord ble etablert. Mer om den saken i dagens sending.

Vi skal også til Nordreisa for en skikkelig gladsak. Kultur og likestillingsminister Lubna Jaffery stilte i forrige uke opp med tre millioner kroner for å sikre Kventeaterets drift ut resten av året. Reaksjonene derfra får dere naturligvis.

Og vi fortsetter med en tur til Nord-Sverige der mange prater Meänkieli, den svenske varianten av kvensk. Men sannheten er at ikke alle som kan språket, vil bruke det.

Vi skal også i dag en tur tilbake til Børselv der Kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget besøkte Kvensk institutt i sommer. Bjørnar Seppola og andre fra Kvensk Finsk Riksforbund var til stede, blant annet for å gi ut et stipend til ungdom som vil lære seg det kvenske eller det finske språket.

Dette var bare noe av det vi har å by på, så her er det bare å stille inn radio og ører og glede seg til den neste halvtimen.