Kenneth Nilsen leser mye historie. Han syns det er fint at også kvenenes del i det hele kommer mer fram. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Kventeaterets nyeste oppsetning traff ekstra bra for historieinteressert publikum.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Etter Kventeaterets Nuorassa kohisee i Alta torsdag 14. mars, snakket vi med flere publikummere. Noen sa de syntes det var tungt å se på, særlig de som kjente til historien fra før, fordi forestillingen bygger på uvanlig tragiske begivenheter.

En av dem var den altaværingen Kenneth Nilsen. Han jobber til daglig som politimann, og selv om han ikke er kven, så er han til gjengjeld historieinteressert.

De siste timer

– Ei god forestilling som gir grunn til refleksjon. Jeg hadde lest meg opp på historien på forhånd, og det at de begrenset det til å handle om de siste timene, syns jeg var interessant, sier Nilsen.

Informasjon om den dramatiske historien fant han på nettet, ellers går det mye i bøker. Han er kjent både med Arvola og andre som berører det kvenske i et historisk perspektiv.

Kventeateret besøkte Alattio. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Så grunn til ettertanke når man går ut derfra?

Føle smerten

– Jeg syns det. Historien i seg selv er fengende, og så syns jeg det er at bra at det kvenske kommer fram. Vi er vant til å høre historier fra Finnmark og særlig fra samiske miljøer, så bare bra at også det kvenske får plass, sier han.

– De formidlet budskapet greit?

– Ja. Veldig flinke skuespillere. Du kunne nesten ta og føle på den smerten som var i fangerommet. Jeg syns de gjorde en glimrende jobb, oppsummerer Nilsen.